Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Животописни бележки

Владимир Вазов преминава през бурята на войните за национално обединение, а чудото, което 9-а пехотна Плевенска дивизия извършва под негово командване при Дойран, се превръща в еталон за воинска доблест и себеотрицание.
Но блестящият триумф на бойното поле не изчерпва приноса му към България.
След Първата световна война героят се посвещава в служба на обществото.От дете възпитан в родолюбие и дълг към Отечеството, ген. Владимир Вазов отстоява тези идеали от първия до сетния си миг. Малко известен факт е, че героят от Дойран си води автобиографични бележки, обхващащи два периода от живота му от 1915 до 1918 г., и 1937 г. Днес те стават публично достояние едва за втори път чрез настоящото издание.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Животописни бележки
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Владимир Вазов -

Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 г. в Сопот и е осмото дете в семейството на Минчо Вазов и Съба Хаджиниколова. Негови братя са писателят Иван Вазов, генералът Георги Вазов и политикът Борис Вазов.

По време на Руско-турската война (1877-1878), през юли 1877 година части на Предния отряд, под командването на генерал-лейтенант Йосиф Гурко достигат до родния му град. Налага се отрядът временно да се оттегли, при което турски редовни и нередовни войски нахлуват в Сопот и го опожаряват. Това налага част от местното население да напусне градчето. По това време е убит и баща му Минчо Вазов.

Награди
- Военен орден „За храброст“ II и III степен, 1-ви клас, III степен, 2-ри клас, IV степен
- Княжеский орден „Св. Александър“ V степен без мечове
- Народен орден „За военна заслуга“ I степен (24 февруари 1920) и III степен на военно отличие; 5-ти клас на военна лента
- Османски медал „За бойни заслуги"
- Османски сребърен орден „Лиякат“, 11.05.1917

Свързани продукти
Първите дами на Средновековна България
Пламен Павлов
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Карта - Оцвети България
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
7,90 лв.
Китка здравец
Петко Йотов
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
9,90 лв.
Български народни приказки с игри и предизвикателства
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Лирика, проза, писма
Димчо Дебелянов
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
12,90 лв.