Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Сенки и лица от десети пехотен родопски полк - част 1

Част 1Кирил Сидеров, Михаил Кремен, Васил Влайков, командирите на полка Кирил Христов и Веселин Вълков, последният адютант – режисьорът Въло Радев, редникът Петко Кременаров – военни дейци, чиновници, писатели, режисьори, селяни. Разни българи, с различни съдби и темперамент, свързали живота си с Десети пехотен Родопски полк, оставили своя отпечатък в българската история, днес забравени… Пишейки за последните двама командири на полка книгата надхвърли първоначалните си цели и навлезе в дебрите на перманентната гражданска война в България, започнала на 9 юни 1923 година и завършила някъде към края на 50-те години на ХХ век. Отнесла най-достойните чеда на майка България в отвъдното. С право колегата Ст.Стоянов отбелязва: „Цар Фердинанд унищожи две Българии. Едната, която остана извън границите ни и втората, която още плаща за царските му безумия”. Малко известни факти, драматични човешки съдби, въпроси, на които историята ни отговаря с догатки или дава уклончиви отговори, които днес, почти един век след събитията, не ни удовлетволяват. Въпроси, на които и днес търсим отговор, както и на големия въпрос: А можеше ли да не се случи всичко това?!…Кому беше нужно и защо беше пролята толкова много  българска кръв?!…Можеше ли всичко да бъде по-инак…. по човешки… А обществото ни и днес като че ли все още не може да намери помирение.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Сенки и лица от десети пехотен родопски полк - част 1
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Моите спомени от септември 1923
протойерей Йордан Попов
Еделвайс
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Източният въпрос и българското полуосвобождение през 1878 година
Живко Войников
Еделвайс
рейтинг:
1%
20,00 лв.
Каймакчалан - Из дневникът на сестра Евга
Данаил Кацев-Бурски
Еделвайс
рейтинг:
1%
15,00 лв.
От Кюстендил до кота 1050
Иван Калайджиев
Еделвайс
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Даме Груев - Живот и дело
Йордан Бадев
Еделвайс
рейтинг:
1%
11,00 лв.