Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Моите спомени от септември 1923

Спомените на протойерей Йордан Попов за септемврийските събития от 1923 в България

Много е писано за събитията около 23 септември 1923 г. При управлението на БКП историците отделят голямо внимание на тази дата, но интерпретацията им е съвсем едностранчива.

След 10 ноември 1989 г. българската историография има възможност по-свободно да изследва този повратен момент в родната история, но е почти невъзможно да бъдат открити впечатления от безпристрастни свидетели на случилото се в Северозападна България, които могат да бъдат надежден исторически източник. През комунистическия период излизат такива „спомени“, но те почти винаги са доста съмнителни откъм сведения и имат по-скоро пропаганден характер.


Тази малка книжка запълва празнината в това отношение.Спомените на енорийския свещеник Йордан Попов не са само хроника на избухването и потушаването на комунистическия бунт от 1923 г. Той предава преди всичко трагедията на един целенасочено разединяван народ, успешно доведен до взаимно изтребление заради чужди нему интереси.

Духовникът ни прави съпричастни с личната съдба на много от участниците в събитията, както от едната, така и от другата страна. Не му убягват и действията на водачите на бунта, които с предварително приготвена валута бягат в Сърбия, когато виждат, че метежът няма да успее, а оставят подбудените от тях бунтовници да понесат последствията от тази авантюра.


Септемврийските събития от 1923 година прокарват разделителна линия в българското общество, която е видима и до днес. Раната, нанесена на народния организъм, все още не е зараснала. Книги, като тази, могат да ни предпазят да не допускаме подобни грешки в бъдеще, подведени от изкусни политически манипулатори, чертаещи ни светлото бъдеще с утопични чужди идеологии.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Моите спомени от септември 1923
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Източният въпрос и българското полуосвобождение през 1878 година
Живко Войников
Еделвайс
рейтинг:
1%
20,00 лв.
Каймакчалан - Из дневникът на сестра Евга
Данаил Кацев-Бурски
Еделвайс
рейтинг:
1%
15,00 лв.
От Кюстендил до кота 1050
Иван Калайджиев
Еделвайс
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Даме Груев - Живот и дело
Йордан Бадев
Еделвайс
рейтинг:
1%
11,00 лв.
Между меча на Симеон, скиптъра на Душан и короната на Свети Ищван
Живко Войников
Еделвайс
рейтинг:
1%
25,00 лв.