Facebook Pixel
Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
Разширено търсене
Любими 0 добавени
0 Кошница 0,00 лв.
080012525
Онлайн книжарница поръчка на нови книги online Интернет книжарница
0 Кошница 0,00 лв.
Ръководство за проектиране и изпълнение на зелени покриви и паркинг-покриви  9786191886296

Ръководство за проектиране и изпълнение на зелени покриви и паркинг-покриви


Резюме

Инж. Орлин Илиев е автор на първото в България ръководство за проектиране и изпълнение на зелени покриви и паркинг-покриви с дренажни композити


Зеленината върху сградите има положителен санитарно-хигиенен ефект, като особено ценно за градовете е, че задържа прах. Покривното озеленяване намалява така наречените градски топлинни острови в големите населени места - зони с екстремно висока температура на въздуха през лятото, които причиняват не само здравословни, но и проблеми от екологично и икономическо естество.

В неговата конструкция се задържа голяма част от дъждовната вода. С това пиковото натоварване на канализацията по време на интензивни дъждове до голяма степен се преодолява. Озеленяването на покривите подобрява редица технологични качества на сградите - нормализира експлоатационните условия и удължава живота на хидроизолацията, подобрява звукоизолацията, регулира топлинния режим в сградите и др.Повече
Цена
12,00 лв.
Автор инж. Орлин Илиев
ISBN 9786191886296
Излиза на 18.06.2021 г.
Година на издаване 2021
Корица Мека
Страници 112
Формат 21x29,7
Език Български

Зелените покриви се делят на три основни вида. Екстензивните са с екстензивна растителност с лесно поддържане като сукуленти - седуми, тревисти растения и декоративни треви, които са специално адаптирани към екстремните климатични условия на покривите. Полуекстензивните са с по-разнообразна ниска тревиста растителност, която има добро целогодишно естетическо и екологично въздействие, а интензивните са с трева, храсти и дори дървета.

Дренажните композити се състоят от филтърен слой, дренажен слой и слой за разделяне и защита, обединени в един продукт. Филтърният слой от тъкан или нетъкан геотекстил е свързан с всяко бутонче на дренажния слой. Ориентировъчната конструктивна височина на повечето дренажни системи за екстензивен зелен покрив е между 8 и 27 мм. В зависимост от приложението сърцевината на дренажния композит може да бъде перфорирана, както и снабдена с пластичен филм или геотекстил на гърба. Конусчетата (бутончетата) при повечето дренажни системи от типа „кора за яйца“ имат функцията на допълнителен воден резервоар за растителността. Някои дренажни композити имат прегради между бутончетата за допълнително задържане на вода.

В редакционния съвет участват:

  • проф. д-р инж. Димитър Назърски – главен редактор;
  • доц. д-р Ценка Кунева – част растителност;
  • ланд. арх. д-р Галина Янчева – част субстрати;
  • проф. д-р инж. Петър Стефанов  – част пътно строителство;
  • ас. д-р инж. Марин Дончев – част пътно строителство;
  • гл. ас. д-р инж. Емил Цанов  – част ВиК.

 

5 Ръководство Зелени покриви
Василка Младенова 2.01.2022 г.

Всеки архитект трябва да го има.

5 Ръководство Зелени покриви
Светлана Михайлова 2.01.2022 г.

Много полезно ръководство!

5 Ръководство Зелени покриви
Николай Димитров 23.11.2021 г.

Чудесно ръководство за Зелени покриви, прекрасни графики и обяснения

За доставките си в България Онлайн книжарница Сиела се доверява на куриерски компании Спиди и Еконт.

Стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв и тази сума остава твърда независимо от наложения платеж, броя, обема и теглото на поръчаните стоки, населеното място на получателя, деня за доставка, както и дали доставката се извършва до офис или до адрес.
ВАЖНО! По време на кампания -50% на книгите на Сиела и DejaBook безплатната доставка в Ciela.com за всички стоки отпада за срока на промоцията!
Доставката до обект Сиела Графа е безплатна.
За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя и теглото на поръчаните продукти.
Крайната стойност се визуализира, преди да завършете поръчката си.

Вашата оценка?
(Най-ниско е 1, а най-високото 5)