Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Ръководство за проектиране и изпълнение на зелени покриви и паркинг-покриви

SKU
9786191886296


рейтинг:
100 % of 100
12,00 лв.

Инж. Орлин Илиев е автор на първото в България ръководство за проектиране и изпълнение на зелени покриви и паркинг-покриви с дренажни композити

Зеленината върху сградите има положителен санитарно-хигиенен ефект, като особено ценно за градовете е, че задържа прах. Покривното озеленяване намалява така наречените градски топлинни острови в големите населени места - зони с екстремно висока температура на въздуха през лятото, които причиняват не само здравословни, но и проблеми от екологично и икономическо естество.

В неговата конструкция се задържа голяма част от дъждовната вода. С това пиковото натоварване на канализацията по време на интензивни дъждове до голяма степен се преодолява. Озеленяването на покривите подобрява редица технологични качества на сградите - нормализира експлоатационните условия и удължава живота на хидроизолацията, подобрява звукоизолацията, регулира топлинния режим в сградите и др.

Зелените покриви се делят на три основни вида. Екстензивните са с екстензивна растителност с лесно поддържане като сукуленти - седуми, тревисти растения и декоративни треви, които са специално адаптирани към екстремните климатични условия на покривите. Полуекстензивните са с по-разнообразна ниска тревиста растителност, която има добро целогодишно естетическо и екологично въздействие, а интензивните са с трева, храсти и дори дървета.

Дренажните композити се състоят от филтърен слой, дренажен слой и слой за разделяне и защита, обединени в един продукт. Филтърният слой от тъкан или нетъкан геотекстил е свързан с всяко бутонче на дренажния слой. Ориентировъчната конструктивна височина на повечето дренажни системи за екстензивен зелен покрив е между 8 и 27 мм. В зависимост от приложението сърцевината на дренажния композит може да бъде перфорирана, както и снабдена с пластичен филм или геотекстил на гърба. Конусчетата (бутончетата) при повечето дренажни системи от типа „кора за яйца“ имат функцията на допълнителен воден резервоар за растителността. Някои дренажни композити имат прегради между бутончетата за допълнително задържане на вода.

В редакционния съвет участват:

 • проф. д-р инж. Димитър Назърски – главен редактор;
 • доц. д-р Ценка Кунева – част растителност;
 • ланд. арх. д-р Галина Янчева – част субстрати;
 • проф. д-р инж. Петър Стефанов  – част пътно строителство;
 • ас. д-р инж. Марин Дончев – част пътно строителство;
 • гл. ас. д-р инж. Емил Цанов  – част ВиК.

 Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Ръководство за проектиране и изпълнение на зелени покриви и паркинг-покриви
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
 • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
 • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Архиви на бъдещето
Ричард Уотсън
Locus
рейтинг:
1%
19,50 лв.
Биомаса, биогаз, биошлам в енергетиката на антропогенни екосистеми
Ботьо Захаринов
Нов български университет
рейтинг:
1%
21,00 лв.
Екологични биотехнологии и енергия от биомаса
Ботьо Захаринов
Нов български университет
рейтинг:
1%
24,00 лв.
Зелената философия
Роджър Скрутън
Сиела
рейтинг:
1%
29,90 лв.
Кратка философия на птиците
Филип Дюбоа, Елиз Русо
Знаци
рейтинг:
1%
14,00 лв.