Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Пътят към кея на Уиган - твърда корица

Известен най-вече с „Фермата на животните“ и „1984“, Джордж Оруел става свидетел на някои от ключовите събития в Европа и света от първата половина на XX в.Изненадващо, но обяснимо е, че „Пътят към кея на Уиган“ е единствената книга на Оруел, която все още не е издавана в превод на български, тъй като на пръв поглед изглежда твърде тясно насочена към описание на английския Север през първата третина на века и следователно твърде конкретна и лишена от очакваната универсалност. Тя обаче е ключов сегмент – Дарвиновото липсващо звено, което помага на заинтересования да попълни пъзела на авторовия живот и да оцени по достойнство всяка негова литературна или изследователска творба преди и след това.

В първата част Оруел подробно описва условията на труд и живот на миньорите в Ланкашър и Йоркшър. В ума на добросъвестния историк винаги се прокрадва съмнението за достоверността на написаното от първо лице – мемоарите (с жанровите характеристики на които книгата е съпоставима) обикновено биват цитирани като малко надеждни източници на сведения. В конкретния случай обаче подканвам читателя да допусне, че фактите са с най-висока степен на точност – не само защото авторът е публицист и следователно може да се приеме, че е по-обективен от средния писател, а и защото музеи, университети и други институции в районите, които описва, днес независимо потвърждават почти всяко негово твърдение.

В общественото съзнание – особено извън Великобритания – Албионът се свързва с високи жизнени стандарти и дори охолство. Затова е ценно да се изследва и обратната страна на монетата, която до голяма степен представлява далеч по-окаяно битие от познатото по това време в различните региони на континентална Европа.

Във втората част Оруел напълно изоставя фактологията и прякото наблюдение на социалната реалност, за да даде воля на философските си размисли относно социализма и фашизма.

Книгата не остава важна за днешните поколения само защото живо описва условията на битието през трийсетте години, а защото въпросите, които авторът задава, и темите, които изследва – както е свойствено за него – са вечно актуални и се отнасят до множество съвременни проблеми. Основният сред тях е класовото разделение. Всяко следващо поколение автори настоява, че то е надмогнато, но сякаш пълните и категорични твърдения на Оруел остават най-неоспорими и до днес. Ключовата му цел е освобождаването от класовите предразсъдъци, а „Пътят към кея на Уиган“ е знаковата му творба в тази насока.

Ако пишеше през XXI в., Оруел вероятно щеше да посети кобалтовите мини в Демократична република Конго, откъдето се добиват материали за батериите, задвижващи живота ни, да надникне във фабриките в Индия и Пакистан, където се произвеждат марковите дрехи, или китайските заводи, експлоатиращи деца, за да ни накара да направим необходимото умствено усилие, което да свърже консумацията на ежедневието ни с труда на черноработника.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Пътят към кея на Уиган - твърда корица
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
 • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
 • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Джордж Оруел -

В този раздел на онлайн книжарница Сиела ще попаднете на произведения, написани от Джордж Оруел. Благодарение на творбите си „Фермата на животните“ и „1984“, Оруел се превръща в един от най-четените автори от световната литература за последните десетилетия. Макар „1984“ да му носи огромна слава, това далеч не е единствената му книга, която си заслужава да прочетете и да поставите в домашната си библиотека. Разгледайте множеството предложения в сайта на Сиела и се запознайте с проницателните творби на Оруел, които без съмнение ще ви направят силно впечатление.

Освен самостоятелни книги на Оруел, в раздела можете да поръчате и сборници с разкази на някои от най-известните автори за последните 100 години. В някои от тези вълнуващи четива ще откриете творбите на Оруел редом до тези на Чехов, Булгаков, Уолъс, Лъвкрафт и други.

Кой е Джордж Оруел

Малцина знаят, че истинското име на Оруел е Ерик Артър Блеър, а Джордж Оруел е просто негов псевдоним. Блеър е британски писател, журналист и критик, чието творчество се отличава с ясна проза и сериозна критика върху обществото и тоталитаризма. Джордж Оруел, както става известен Ерик Блеър, пише в няколко жанра - литературна критика, поезия, публицистика и белетристика. За жалост, Оруел не живее дълго и умира едва на 46 години.  Към края на своя кратък живот той написва двата романа, с които оставя дълбока следа в световната литература - "Фермата на животните" и антиутопичната книга "1984".

Въпреки че това са най-известните му произведения, Оруел привлича читатели по цял свят и с публицистичните си творби „Пътят към кея на Уигън“ и „Почит към Каталония“. Автор е и на множество есета, посветени на различни теми като политика, култура, литература.

Като журналист е работил за медиите Tribune, The Observer и Manchester Evening News.

Явлението „1984“

Водещата тема в творчеството на Оруел, която има своята кулминация в романа "1984" е злоупотребата с власт в съвременния свят. Неговият начин на писане се отличава с прямота и искреност, водещи дори до болезненост. Именно тази негова честност впечатлява читателите по цял свят и превръща романа в истински културен феномен. Влиянието на произведенията му, включително на „1984“ е толкова голямо, че те са включени в образователната програма във Великобритания и се изучават до днес.

„1984“ е прекрасна белетристична творба, изпълнена с бунтуваща се тъга и напрежение. Този все по-актуален роман на Оруел може да се разглежда и като включена аларма докъде може да стигне обществото, ако се подчинява на властта сляпо и овчедушно. Роман, който вече поколения наред се счита за една от най-важните книги в световната литература, към която интересът не стихва.

Добавете това издание към вашата библиотека още сега, като поръчате бързо и лесно от онлайн книжарница Сиела.

Кои са най-търсените издания на Оруел

На Ciela.com ще откриете наличност на много от произведенията на Оруел, но ето кои са най-популярните:

 •       "1984";
 •       "Фермата на животните";
 •       "Фермата на животните - с предговор от автора";
 •       „Глътка въздух“;
 •       "Афоризми от Джордж Оруел";
 •       „Да застреляш слон. Есета“.

Свързани продукти
Още въздух
Джордж Оруел
Фама 1
рейтинг:
1%
16,00 лв.
На дъното в Париж и Лондон
Джордж Оруел
Фама
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Да застреляш слон. Есета
Джордж Оруел
Фама +
рейтинг:
1%
19,00 лв.
1984 - Фермата на животните
Джордж Оруел
AT Publishing
рейтинг:
100%
19,99 лв.
1984 - Джордж Оруел
Джордж Оруел
Сиела
рейтинг:
73%
18,90 лв.