Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Осъдени души

SKU
9789542837169


Regular Price 17,00 лв. Special Price 11,39 лв.

Ново издание на красивия роман на Димитър Димов „Осъдени души“

 • Може ли любовта да издържи на предизвикателствата на войната?
 • Може ли човек да открие щастие, надежда, спасение в един свят, раздиран от жестокост, фанатизъм, глад, страх и болести, в който човешкият живот сякаш е загубил стойност, а непримиримите идеологии увличат милиони във всепомитаща буря?

Испания е в гражданска война. В един лагер за болни от тиф в Пеня Ронда йезуитският монах отец Ередиа и английската аристократка Фани Хорн се опитват да помогнат с каквото могат на страдащите.

И докато смъртта витае във въздуха, пламва любов

Всепоглъщаща, изгаряща, истинска любов, която не се интересува от идеологии, от религии и войни. Но възможна ли е тази любов, или е осъдена?

„Осъдени души“ е роман за сблъсъка на човека с историята, за търсенето на щастие и търсенето на смисъл, за вярата, верността, изкушенията и терзанията на разкъсваната от противоречия човешка душа.

Това е едновременно личен и исторически роман, в който Димитър Димов изследва същите теми, които след това ще залегнат и в основата на „Тютюн“.

 • Художник на корицата: Дамян Дамянов;
 • Ново издание от 2021 г.

-33%
Не е наличен

Войната в душите им е по-опасна и от болестта, и от греха, и от смъртта

„Осъдени души“ е колкото личен роман на една англичанка и един испански монах, толкова и роман на широки обществени отношения. Личният роман е вплетен в голямата борба на испанския народ срещу силите на реакцията - за свободата и за републиката. Без да си поставя за задача цялостното изображение на тая борба, Димов я засяга както в нейните широки исторически, социално-икономически и идейни причини, така и в редица нейни конкретни прояви, особено във втората част на романа, когато избухва бунтът на монархистите.

За автора има две Испании — традиционната Испания на аристократите, католишкото духовенство, реакцията и нова Испания — на републиката, работниците, борците за свобода и социални реформи. Димов се старае да нарисува тия две Испании - чрез поражението на отделни лица, чрез очертаване на големите линии на Испанската гражданска война, чрез конкретни прояви на кървавата борба между стара, умираща и нова, възраждаща се Испания и най-сетне чрез многобройни анализи на испанския характер и испанския живот в миналото и настоящето.


Интересен е похватът на Димов: първата част на романа „Краят на едно приключение“ ни поставя във франкова Испания на реакцията, за да ни въведе по-късно във втората и третата част в борческа Испания на републиката и гражданската война. Естествено тая съпоставка - по пътя на контраста - води до по-релефни очертания. Същият похват е използван и при изображението на главната героиня: в първата част на романа тя е дадена в крайната, последната фаза на своето развитие, за да бъде показана и проследена във втората и третата част историята на това развитие.

Романът „Осъдени души“ оживява на екран в едноименния киношедьовър от 1975 година на Въло Радев и с незабравимата музика на Митко ЩеревНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Осъдени души
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
 • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
 • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Димитър Димов -

В този раздел на Ciela.com са представени книгите на един от най-обичаните и уважавани български писатели Димитър Димов. Тук можете да разгледате и изберете негови произведения, които искате да прочетете и да присъстват в домашната ви библиотека.

Димитър Димов е роден в град Ловеч, на 25 юни 1909г. Детството му преминава в къщата на баща му в град Дупница. Димитър Димов е дипломиран доктор по ветеринарна медицина. Той е автор на някои едни от най-известните и обичани книги от поколения българи. Освен писател, той е драматург, ветеринарен лекар, както и професор по анатомия на гръбначните животни. Неговата дъщеря Теодора Димова е също известна писателка, последвала стъпките на баща си в литературата.

През годините Димов е бил сътрудник на множество вестници и списания като "Литературен глас", "Народна култура", "Отечествен фронт", "Септември" и "Театър". За тези издания той е писал различни разкази, пътеписи, както и е публикувал откъси от свои книги. От 1964г. е председател на Съюза на българските писатели до смъртта си.

Творчеството на Димитър Димов

Първият роман, който Димов издава е "Поручик Бенц". Неговият сюжет разглежда периода на Втората световна война, като главният герой в книгата е немският доктор Бенц. Димитър Димов започва да пише романа си през 1933г. и го завършва през 1938-а.

Следващият голям роман, който Димов пише и който вълнува читателите и до днес, е "Осъдени души". Главната повествователна линия е обречената любов между Фани Хорн и отец Ередиа. Интригуващият сюжет и забранената любов превръщат романа във феномен. Книгата става изключително популярна.

По романа се прави и филмова екранизация, дело на режисьора Въло Радев. В образите на Фани Хорн и отец Ередиа се превъплъщават актьорите Едит Салай и Ян Еглерт. Снимките на филма се провеждат в няколко държави, освен България, като Унгария и тогавашната Югославия. Премиерата му е през октомври 1975г. Филмът е отличен с множество награди, а музиката към него, която е дело на композитора Митко Щерев, се превръща в любима на поколения българи.

Междувременно, Димитър Димов не спира да пише и да публикува много разкази и пътеписи. Някои от тях са посветени на Испания като "Януарска пролет" и "Сан Себастиян".

Успехът на "Тютюн"

Може би най-известната творба на Димов е романът "Тютюн". Той се нарежда и сред най-четените книги в българската литература.

Сюжетът на романа се развива през развитието на два основни персонажа - лекарката Ирина и бизнес магнатът в тютюневото производство Борис. Но не любовната връзка между двамата е водещата линия, а по-скоро описанието на българското общество в годините преди 1944-а.

"Тютюн" е преведен на няколко чужди езика, сред които английски, испански, италиански, френски, румънски.

През 1961г. режисьорът Никола Корабов заснема филм по романа, като главната женска роля се играе от Невена Коканова.

В сайта на Сиела можете да поръчате двата тома на романа, и то на промоционална цена.

Кои книги на Димитър Димов ще откриете тук

 •         "Поручик Бенц";
 •         "Тютюн";
 •         "Осъдени души";
 •         "Тютюн - Кратко предаване на съдържанието с предговор, коментар и хронология на описаните събития".

Свързани продукти
-33%
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
Regular Price 23,00 лв. Special Price 15,41 лв.
-33%
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
Regular Price 17,90 лв. Special Price 11,99 лв.
-33%
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 25,00 лв. Special Price 16,75 лв.
-33%
Поручик Бенц
Димитър Димов
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 18,00 лв. Special Price 12,06 лв.
Тютюн - Кратко предаване на съдържанието с предговор, коментар и хронология на описаните събития
Димитър Димов
Диоген
рейтинг:
1%
6,00 лв.