Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Тютюн - Том 1 и Том 2 - Димитър Димов

SKU
9789542837268


рейтинг:
100 % of 100
45,00 лв.

Романът е преиздание на оригиналния вариант на „Тютюн“ от 1951 година.Не е наличен

Навярно целият нов подход на Димов към романа, новата постройка и неочаквани акценти в "Тютюн" бяха една от причините той да не бъде разбран още при появата си. Мнозина причисляваха автора към екзотичните цветя, израснали и култивирани не на наша плодотворна културна нива. Но днес е ясно, че с опита си Димитър Димов завеща, а с примера си подкрепи една нова тенденция в националния роман, разшири неговите хоризонти, обогати неговите традиции. В "Тютюн" зрялата мисъл, вкусът и интелектът на моралиста преодоляват плашещото разстояние между неговите блуждения по чужди светове и нашия собствен национален исторически опит, те са намерили свой език за новия ни национален опит. Преодоляването на това огромно разстояние, необичайната парабола на това пътешествие бяха и преодоляване на смъртта на романа в интелектуалната сухота и умозрителност, откриха нови, не само чисто пластически пътища за развитието на бъдещия български роман и за нашето ново повествователно изкуство.

Тончо ЖечевНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Тютюн - Том 1 и Том 2 - Димитър Димов
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Димитър Димов -

В този раздел на Ciela.com са представени книгите на един от най-обичаните и уважавани български писатели Димитър Димов. Тук можете да разгледате и изберете негови произведения, които искате да прочетете и да присъстват в домашната ви библиотека.

Димитър Димов е роден в град Ловеч, на 25 юни 1909г. Детството му преминава в къщата на баща му в град Дупница. Димитър Димов е дипломиран доктор по ветеринарна медицина. Той е автор на някои едни от най-известните и обичани книги от поколения българи. Освен писател, той е драматург, ветеринарен лекар, както и професор по анатомия на гръбначните животни. Неговата дъщеря Теодора Димова е също известна писателка, последвала стъпките на баща си в литературата.

През годините Димов е бил сътрудник на множество вестници и списания като "Литературен глас", "Народна култура", "Отечествен фронт", "Септември" и "Театър". За тези издания той е писал различни разкази, пътеписи, както и е публикувал откъси от свои книги. От 1964г. е председател на Съюза на българските писатели до смъртта си.

Творчеството на Димитър Димов

Първият роман, който Димов издава е "Поручик Бенц". Неговият сюжет разглежда периода на Втората световна война, като главният герой в книгата е немският доктор Бенц. Димитър Димов започва да пише романа си през 1933г. и го завършва през 1938-а.

Следващият голям роман, който Димов пише и който вълнува читателите и до днес, е "Осъдени души". Главната повествователна линия е обречената любов между Фани Хорн и отец Ередиа. Интригуващият сюжет и забранената любов превръщат романа във феномен. Книгата става изключително популярна.

По романа се прави и филмова екранизация, дело на режисьора Въло Радев. В образите на Фани Хорн и отец Ередиа се превъплъщават актьорите Едит Салай и Ян Еглерт. Снимките на филма се провеждат в няколко държави, освен България, като Унгария и тогавашната Югославия. Премиерата му е през октомври 1975г. Филмът е отличен с множество награди, а музиката към него, която е дело на композитора Митко Щерев, се превръща в любима на поколения българи.

Междувременно, Димитър Димов не спира да пише и да публикува много разкази и пътеписи. Някои от тях са посветени на Испания като "Януарска пролет" и "Сан Себастиян".

Успехът на "Тютюн"

Може би най-известната творба на Димов е романът "Тютюн". Той се нарежда и сред най-четените книги в българската литература.

Сюжетът на романа се развива през развитието на два основни персонажа - лекарката Ирина и бизнес магнатът в тютюневото производство Борис. Но не любовната връзка между двамата е водещата линия, а по-скоро описанието на българското общество в годините преди 1944-а.

"Тютюн" е преведен на няколко чужди езика, сред които английски, испански, италиански, френски, румънски.

През 1961г. режисьорът Никола Корабов заснема филм по романа, като главната женска роля се играе от Невена Коканова.

В сайта на Сиела можете да поръчате двата тома на романа, и то на промоционална цена.

Кои книги на Димитър Димов ще откриете тук

  •         "Поручик Бенц";
  •         "Тютюн";
  •         "Осъдени души";
  •         "Тютюн - Кратко предаване на съдържанието с предговор, коментар и хронология на описаните събития".

Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Осъдени души
Димитър Димов
Сиела
рейтинг:
1%
17,00 лв.
Поручик Бенц
Димитър Димов
Сиела
рейтинг:
1%
18,00 лв.
Тютюн - Кратко предаване на съдържанието с предговор, коментар и хронология на описаните събития
Димитър Димов
Диоген
рейтинг:
1%
6,00 лв.
Тютюн - Том 1 и Том 2 - ново издание
Димитър Димов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
50,00 лв.