Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Културниятъ човекъ и неговите обноски - 1904

Фототипно издание.



След Освобождението в България постепенно, но трайно, навлиза модерната европейска култура. Градското население започва да обръща все повече внимание на своето облекло и поведение в обществото. От чужди езици на български са преведени и първите четива на такава тематика, стремящи се да наложат изисканото държание във всекидневието на българина.

Едно от най-интересните сред тях е изданието Културният човек и неговите обноски, появило се през 1904 г. в превод от френски на д-р Иван Златаров. Книгата представлява сборник с правила и съвети относно етикета в най-различни ситуации. Като започнем от отношенията вътре в семейството, минем през посрещането или ходенето на гости у някого, до начина, по който се държим, докато сме в църква, театър, държавни институции или присъстваме на всевъзможни събития от официално и неофициално естество.

За времето, в което се появява, амбицията на изданието е да бъде настолна книга на всяко семейство за възпитание и обноски. Немалко от съветите са същинска новост за тогавашното българско общество, а голяма част от тях биха ни изненадали и днес. Общото между всички тях е, че те учат човек по-често да проявява вежливост и съобразителност в своето ежедневие.



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Културниятъ човекъ и неговите обноски - 1904
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Карта - Оцвети България
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
7,90 лв.
Китка здравец
Петко Йотов
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
9,90 лв.
Български народни приказки с игри и предизвикателства
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Животописни бележки
Владимир Вазов
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
14,00 лв.
Лирика, проза, писма
Димчо Дебелянов
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
12,90 лв.