Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Из Беломорието и Македония

Две пътувания на Андрей Тошев през Беломорието и Македония след тяхното присъединяване към Царство България през април 1941 г.

Посещавайки десетки градове, той описва не само конкретните си преживявания и впечатления от тях, но и дава историческа и етнографска справка за различните населени места, която доказва българския им характер. Валидни и днес са обстоятелствата, които карат Андрей Тошев да напише тази книга – „предназначена предимно за нашето младо поколение, особено онова от Македония, което имà нещастието да расте всред заблужденията и гнета на чужди властници.“Андрей Тошев е учен – ботаник, академик на БАН, дипломат и български министър-председател през 1935 г. Роден е в Стара Загора, но родът му произлиза от Битолско, Македония. Поради тази причина неговият живот и обществена дейност са тясно свързани със съдбата на българите в откъснатите от родината земи. Андрей Тошев е сподвижник на дейците на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и за няколко години е учител в солунската мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. По това време, заедно с Васил Кънчов, Димитър Матов и Дамян Груев, с които се сближава, издават списание „Книжици за прочит“.

След 1919 г. Андрей Тошев се отдава главно на публицистична дейност. Изпод перото му излизат редица изследвания по балканските взаимоотношения, сред които могат да се посочат „Поглед върху икономическото положение на Сърбия“, „Балканските войни“ – т. І и II, „Сръбско-българската разпра“, „България и нейните съседи“ и огромен брой статии по политически и културни теми и по естествени науки.
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Из Беломорието и Македония
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Моите спомени от септември 1923
протойерей Йордан Попов
Еделвайс
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Източният въпрос и българското полуосвобождение през 1878 година
Живко Войников
Еделвайс
рейтинг:
1%
20,00 лв.
Каймакчалан - Из дневникът на сестра Евга
Данаил Кацев-Бурски
Еделвайс
рейтинг:
1%
15,00 лв.
От Кюстендил до кота 1050
Иван Калайджиев
Еделвайс
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Даме Груев - Живот и дело
Йордан Бадев
Еделвайс
рейтинг:
1%
11,00 лв.