Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Достойните непознати - 50 значими личности от българската история

SKU
9786197496970


рейтинг:
40 % of 100
22,00 лв.

Книгата „Достойните непознати“ ни среща с 50 истории на бележити наши сънародници


Историите на Коста Евтимов Наполеона и Иван Вариклечков ще ни покажат колко е важно да защитаваш своя род и родина, Рашко Зайков и Георги Христович ще са любопитни за посветените на науката, Сребра Родопска, Стефан Ватев и Димитър Павлович могат да служат за пример на занимаващите се с медицина, а приключенията на Асен Траянов в дебрите на венецуелската джунгла ще вдъхновят пътешествениците.

  • Редактор: Мирела Мишева;
  • Коректор: Диана Благоева;
  • Графично оформление и корица: Александра Младенова.


Историята често ни среща с личности, за които няма да прочетем в учебниците, но които са дали своя значим принос за развитието на страната. Те са се сражавали за свободата на Отечеството, изградили са модерна България със своя съзидателен труд, постигнали са научни успехи или пък са ни завещали безценни произведения на изкуството. Всички тези хора днес попадат в графата „забравени“.

Без съмнение това е книга, която ще намери своето достойно място във всяка българска библиотека.

Предговор

Мнозина изследователи смятат, че историята се прави не от масите, а от личностите. Макар и подобно твърдение да не изчерпва напълно механизмите, които водят до определени събития или процеси, то има своето основание. Обикновено историческите епохи са неразривно свързани с имената на владетели, военачалници, хора на науката и изкуството, които определят дневния ред на обществото. За повечето от тях са изписани стотици страници, докато други остават в забвение и са познати само на тесните специалисти.

Историята на България също ни сблъсква с фигури, за които няма да прочетете в учебниците, но които са дали своя принос за развитието на страната. Те са се сражавали за свободата и независимостта на Отечеството, изграждали са го със своите качества и способности или са оставили за бъдещите поколения забележителни произведения на изкуството. Някои от тези личности са намерили реализация в чужбина и поради идеологически или конюнктурни причини през годините у нас имената им не са споменавани. Всички те попадат в графата „Достойни непознати“.

Настоящата книга е основана на поредицата, която сдружение „Българска история“ публикува в продължение на повече от година.

Нейното начало бе поставено в първите седмици на пандемията от коронавирус с профила на д-р Сребра Родопска, разработила българската БЦЖ ваксина. Името на д-р Родопска нашумя в контекста на тогавашните събития и бе логично да си зададем въпроса колко още подобни достойни българи и българки остават неизвестни за широката аудитория. С всяка следваща публикация популярността на поредицата растеше, а положителните отзиви бяха многобройни.

Това логично доведе до идеята за осъществяване на изданието, което днес държите в ръцете си.

Още в самото начало трябва да уточним, че книгата не е енциклопедичен справочник или алманах. Със сигурност личностите, които заслужават профилите им да бъдат включени в такова издание, съвсем не са малко и изчерпателното им представяне предполага издаването на многотомник. При подбора сме се ръководили от желанието да обхванем имена от възможно най-много сфери на обществения живот. Ясно съзнаваме, че е невъзможно да бъде съпоставен трудът на един лекар с този на една оперна певица, но обединяващото е, че всички представени личности са безспорни авторитети в своята област. Немалка част от тях развиват активна благотворителна и общественополезна дейност, с което показват, че не се интересуват само от собственото си благополучие, а и от това на хората около тях.

Профилите на достойните непознати се основават на множество изследвания, статии, биографични справки и документални филми, правени през годините. Водени от принципа „Не оставяй фактите да развалят добрата история“, авторите на някои от тях тиражират твърдения, които добавят колоритни щрихи към образа на представяната личност, но не съответстват на историческата истина. При писането на настоящата книга сме се старали да не се подведем от сензационното, а да представим максимално плътен и достоверен портрет на всеки един от избраните дейци.

Целта на настоящото издание е да повдигне завесата и да запознае читателите с личности, които могат да послужат за пример и в днешно време. Лекарите няма как да не се вдъхновят от Стефан Ватев или Димитър Павлович, любителите на приключенията ще се удивят от историите на Асен Траянов и Христо Бучекчиев, а занимаващите се с наука могат да се поучат от Рашко Зайков и Георги Христович. Историите на Коста Евтимов Наполеона и Иван Вариклечков ще ни покажат колко е важно да защитаваш своя род и родина, докато Василий Доростолски и Червенски и митрополит Йосиф ще ни върнат във времената, когато авторитетът на църквата е бил безспорен. Няма как да не обърнем внимание на личности като Констанца Ляпчева и Димитър Кудоглу, за които благотворителността е много повече от един публичен акт. Радващата се на все по-голям интерес тема за жените в българската история също не е подмината, като редом до значимите за българското общество Неделя Петкова и Йорданка Филаретова са представени Ива Ваня и Люба Велич, чийто живот протича основно зад граница.

Някои от представените 50 личности са част от всекидневния живот, тъй като на тях са кръстени улици, открити са възпоменателни плочи или паметници, но твърде вероятно дори живеещите в съответния район понякога се питат кой всъщност се крие зад това име. Следващите страници ще дадат отговор на тези въпроси и ще покажат колко пъстра и разнообразна може да бъде българската история. Във всяка една сфера могат да се намерят достойни личности, които да покажат на съвременните българи, че талантът, упоритостта, сериозната работа и личните качества са в основата на успеха.

Приятно четене!

От авторитеНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Достойните непознати - 50 значими личности от българската история
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Първите дами на Средновековна България
Пламен Павлов
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Карта - Оцвети България
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
7,90 лв.
Китка здравец
Петко Йотов
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
9,90 лв.
Български народни приказки с игри и предизвикателства
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Животописни бележки
Владимир Вазов
Българска история - БИ 93 ООД
рейтинг:
1%
14,00 лв.