Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Възрожденските значения на националното име

Десислава Лилова е доцент в катедра „Културология" на Югозападния университет „Неофит Рилски", Благоевград. Докторската й дисертация е на тема „Утопии и модели на времето във възрожденската литература".Не е наличен
Десислава Лилова е доцент в катедра „Културология" на Югозападния университет „Неофит Рилски", Благоевград. Докторската й дисертация е на тема „Утопии и модели на времето във възрожденската литература". Работи върху проблеми, свързани с отношенията история-памет, модерност-нация-идентичност. „Възрожденските значения на националното име" обобщава резултатите от тези изследвания и анализира начина, по който се формират алтернативни отговори на въпроса „какво означава да се наричаме българи". Книгата се опитва да разбере смисъла на отговорите, които са били дадени преди около сто и петдесет години - в епохата, когато се е формирала българската нация. Те се оказват продуктивни, тъй като успяват да завладеят въображението на хиляди и хиляди хора, които никога не са се виждали и никога не са се запознавали реално. И въпреки това тяхното чувство за принадлежност към огромната „въобразена общност" става първа и основна част от отговора на въпроса „кой съм аз". Нацията е част от социалния ред на модерността, в който продължаваме да живеем и собствената ни действителност би следвало да съдържа основания за принадлежност към големия й колектив. Проблемът е да разбираме механизмите, които произвеждат значенията на националното име, защото само тогава можем да поемем и собствената си отговорност към тях.


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Възрожденските значения на националното име
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
Свързани продукти
Тримата братя и седемте джуджета
Фелиянка Стоянова
Просвета
рейтинг:
1%
2,50 лв.
Малкият художник
Огнян Занков
Просвета
рейтинг:
1%
3,00 лв.
Activities for 8th Grade Chemistry - работна тетрадка по химия на английски език за 8 клас
Магдалена Цавкова, Стефан Манев
Просвета
рейтинг:
1%
4,68 лв.
Палавата топка
Просвета
рейтинг:
1%
2,50 лв.
Христоматия по литература за 11. клас
Инна Пелева, Албена Хранова
Просвета
рейтинг:
1%
12,00 лв.