Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Въведение в Йордан Радичков - Опити върху творчеството му

Никак не е лесно да се анализира и тълкува Йордан Радичков, но Панко Анчев прави своя опит - опознайте Йордан Радичков преди да е станал Йордан Радичков и след това

Никак не е лесно да се анализира и тълкува Йордан Радичков. Неговото творчество е толкова оригинално, че понякога създава впечатлението, че се е появил и израснал от „никъде“, на „голо място“, съвсем неочаквано и сякаш е извън традициите на българската литература. Панко Анчев подчертава това своеобразие, но достатъчно задълбочено и успешно устантовява неговата принадлежност към традициите на българската литература, като успешен продължител на великите й постижения.

Панко Анчев разглежда Радичков на фона на литиратурата ни от втората половина на 50-те и 60-те години на ХХ век, когато сам писателят навлиза в нея. Критикът очертава състоянието й, определя докъде е стигнала тя в свидетелството си, в изобразяването и изразяването на тогавашния български свят. Така той определя литературния, но и социалния контекст, в който ще се изяви успешно по-късно писателя.

Стефан СтоевПодходът на Панко Анчев към творчеството на Радичков можем да определим като „пресяване на пясъчен часовник“. Критикът търпеливо и с лупа разглежда и подрежда всяка песъчинка, за да открие следите от мистичните герои, да ги  характеризира, подреди,  да ги осмисли. Да открие съпротивата на времето срещу промените на времето, да разбере какво се разпада между две епохи, да разбере превъплъщенията на страховете на малкия човек на Радичков. Да съизмери българският свят със света на другите в  „Неосветените дворове“ и „Малка северна сага“. Да открои духовните координати, които Радичков остави, изграждайки национален образ на света чрез неговите колоритни и разнолики герои.

Книгата на Панко Анчев е с безспорен принос в българското литературознание и специално в изследванията върху Йордан Радичков. Както винаги и тук погледът му е оригинален и задълбочен, анализът е концептуален и стига до съществени изводи. За героя на Радичков, който мисли чрез природата, почти във всичките си творби развива действието навън, на открито, подчинява се на разума на природата и живее в хармония с нея. За мистичните сили верблюдът, тенецът и суматохата, които ръководят и държат в някакво подчинение героите, защото те не могат да си обяснят произхода и логиката на волята им. Те съществуват едновременно, допълват се, един другиму си пречат, но и си помагат, защото авторът им е одредил роля да оправят разбърканото и разваленото от другата необяснима сила.

Стефан СтоевНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Въведение в Йордан Радичков - Опити върху творчеството му
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв, стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • ВАЖНО! По време на промо кампания -50% безплатната доставка за всички стоки отпада за срока на промоцията! Фиксира се доставка от 3.99 лв за всички поръчки.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди да завършете поръчката си.
Свързани продукти
Разумът в българската история
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Найден Вълчев: Литературни анкети
рейтинг:
60%
10,00 лв.
Смисълът на литературознанието
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Maлкият нaрoд
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Въведение във философията на българската литературна история
рейтинг:
1%
7,00 лв.