Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Възход и властване на бозайниците

SKU
9789542843016


рейтинг:
100 % of 100
29,90 лв.

Нашите предци, бозайниците, са се появили почти едновременно с динозаврите преди повече от 200 млн. г., когато цялата суша е била събрана в един свръхконтинент, изсушен от обширни пустини. А предисторията на тези първи бозайници е още по-дълбока. Тя започва преди около 325 млн. г. в необятните забла­тени карбонови гори.

  • Превод от английски: Майа Маркова;
  • Дизайнер на корица: Деница Трифонова.


Нашите предци, бозайниците, са се появили почти едновременно с динозаврите преди повече от 200 млн. г., когато цялата суша е била събрана в един свръхконтинент, изсушен от обширни пустини. А предисторията на тези първи бозайници е още по-дълбока. Тя започва преди около 325 млн. г. в необятните забла­тени карбонови гори. Тогава в голямото родословно дърво на живия свят линията на предшествениците на бозайниците се е отделила от тази на влечугите. През тези огромни интервали от геологично време бозайниците са се развили в хиляди смайващи форми.

По едно или друго време някога е имало легиони саблезъби хищ­ници (не само прочутите тигри, а и торбести с кучешки зъби като ко­пия), свирепи вълци, огромни космати слонове и елени с нелепо раз­раснали се рога. Имало е грамадни безроги носорози с дълги шии, ко­ито са се тъпчели с листа от високите дървесни клони, за да поддържат теглото си от почти 20 тона – подобни на бронтозаври бозайници, притежатели на рекорда за най-големи космати сухоземни животни.

Още по-очарователни обаче са някои измрели бозайници, които не са прославени от масовата култура. Имало е дребни бозайници, които са планирали над главите на динозаврите, и по-едри, които са похапвали новоизлюпени динозавърчета за закуска. Имало е броне­носци с големината на фолксваген, ленивци, достатъчно високи да пуснат баскетболна топка направо в коша, и бронтотерии с рога като тарани, дълги почти метър. Имало е халикотерии – чудати същества с вид на кръстоска между кон и горила, които са се опира­ли на кокалчетата на пръстите си и са придърпвали дървесни клони с дългите си извити нокти.

А преди да се съедини със Северна Аме­рика, Южна Америка е била изолиран континент десетки милиони години и е приютявала цяла менажерия от смахнати копитни, чиято Франкенщайнова смесица от анатомични белези е озадачавала Чарлз Дарвин и чиито родствени връзки с другите бозайници са разгадани едва след изумителното откритие на древна ДНК. Слоновете някога са били с размерите на дребни пудели, из американската савана са препускали камили, коне и носорози, а китоподобните са имали кра­ка и са ходели.

Очевидно историята на бозайниците далеч надхвърля видовете, които виждаме днес, и включва много повече от произхода и миграци­ите на нашия собствен вид през последните няколко милиона години. И с всички току-що споменати фантастични бозайници ще се срещне­те на страниците на тази книга.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Възход и властване на бозайниците
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Възход и падение на динозаврите - Нова история на един изгубен свят
Стийв Брусати
Сиела
рейтинг:
73%
27,90 лв.