Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Вътрешна Македоно-одринска революционна организация - Войводи и ръководители 1893 - 1934

Биографично-библиографски справочник.

Второ издание коригирано и допълнено от автора.Заклевам се в Бога, вярата и честта си, че ще се боря до смърт за свободата на българите в Македония и Одринско, че ще се покорявам безусловно на началството и безпрекословно ще изпълнявам заповедите му; че няма да издам никому нито с дума, нито с дело тайната, с която днес се увенчавам и всичко онова, което от днес нататък ще чуя, видя, науча и разбера по делото. В противен случай нека бъда убит от едного от другарите с револвера или камата, които тук целувам.

Клетва на новоприетите революционери, положена при встъпването им в редиците на ВМОРО.

След освобождаването на част от българските земи от турско робство и образуването на Княжество България, борбата на българския народ за национално освобождение и обединение не престава. В поробените български земи, през 1893 г. в гр. Солун, се създава Вътрешната Македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). При възникването и, нейните създатели си поставят две цели: да дадат отпор на сръбската и гръцката пропаганди, целящи асимилирането на българското население и да се борят с оръжие в ръка за придобиване на автономия на Македония и Тракия, като първи етап към по-късно присъединяване с Княжество България.

В световната история няма друг аналог на по-масова революционна организация от тая на ВМОРО. Само за няколко години цялата територия от Цариград до Охрид и от Костур до Скопие е обхваната от революционната мрежа на организацията, в която членува почти цялото българско население, а също така власи, евреи, арменци, албанци, та дори и турци. В битката с вековния поробител хиляди членове на ВМОРО оставят костите си по планините и полетата на Тракия и Македония, в пясъците на Сахарската пустиня и в турските зандани в Анадола. Няма българска фамилия, която да не е платила кръвен данък на тая величава борба.

Целта на тази книга е да извади от времето на забвението имената на хората, отдали младостта и живота си за осъществяването на българския национален идеал, както и да помогне в работата на всички историци и читатели, които се интересуват от тяхната борба под знамето на ВМОРО.

Из книгатаНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Вътрешна Македоно-одринска революционна организация - Войводи и ръководители 1893 - 1934
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Не е важно как ще умреш, важно е как си живял! / Нора Нова
Нора Нова
Тип-топ прес
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Това, което ни мъчи, ни учи. Дневникът на една майка
Дина Миланова
Тип-топ прес
рейтинг:
1%
13,00 лв.
Растението убиец на холестеролните плаки
Борис Николов
Боралин
рейтинг:
100%
16,90 лв.
Човекът, който караше влака в "Локомотив" (София)
Румен Пайташев
Тип-топ прес
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Вътрешният човек - Разговори с Ученика
Борис Николов
Бяло братство
рейтинг:
1%
18,00 лв.