Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

В интерес на нацията

"В интерес на нацията" е най-новият роман на популярния шведски автор на трилъри Ян Гиу. Книгите на Ян Гиу са многократно филмирани, като най-новият е „Хамилтън: В интерес на нацията”, който оглави боксофиса в ШвецияНе е наличен

Един слънчев ден скучното и безметежно ежедневие на шведския посланик в Кайро е нарушено заради нещо, което може да разтърси световната политика. Вицеадмирал Генадий Александрович Косков, заместник главнокомандващ и началник на всички разузнавателни и диверсионни служби в Балтийския регион, се появява в посолството на Швеция и потърсва политическо убежище. Готов е да предостави изключително важни сведения, но има свои искания – пари и сигурна защита за себе си и близките си. Любопитно е защо избира посолството на Швеция, а не на САЩ.

Шведският посланик се оказва неподготвен за подобна деликатна ситуация и затова не само уведомява правителството си, но и офицер от тайните служби на Египет. Бързо трябва да бъде проверена самоличността на вицеадмирал Косков, както и характерът на неговата секретна информация, която иска да предостави. За целта Косков написва дълго писмо до висшестоящите в Швеция. То съдържа 416 сведения, различни по характер и значение. На шведите бързо става ясно, че между 350 и 360 от тези показания са достоверни и известни на техните служби. Но най-значимата информация руският вицеадмирал не иска да издаде, преди да е стъпил на шведска територия. С оглед на позицията му в руския флот тази информация, без съмнение, би се оказала от изключително значение за шведската отбрана. Дори и американците не са имали подобен случай в последните години с дезертьор от такъв ранг. Да се състои сделката, за шведите е в интерес на цялата нация.

Руското разузнаване първоначално е в неведение към коя страна се е обърнал дезертьорът за убежище, но скоро научават от свой шпионин в египетските служби.

Египетските власти заявяват, че не желаят абсолютно никакви сблъсъци между шведите и руснаците в страната си. В посолството руснакът е на шведска територия. Но излезе ли навън, веднага ще се превърне в сигурна мишена. Египтяните допускат дезертьорът да има само един придружител, който да бъде с него при редовен полет към Европа.

Операцията е много специална, защото трябва да мине в пълна секретност. От изключителна  важност е, защото това ще е най-големият удар на шведското разузнаване в историята. От друга страна, операцията е изцяло доброволческа, защото рискът за агента, който придружи дезертьора, е огромен.

Шведите разполагат само с един-единствен такъв агент, способен да изпълни тази невъзможна мисия. Това е Карл Хамилтън – единственият чужденец, допуснат да бъде подготвен в специализираната военноморска американска школа на елитните морски тюлени в Сан Диего, която е подведомствена едновременно на флота и на ФБР. Там е обучен да влиза с взлом, да преследва, да се бие, да взривява, да убива. Обучението е изострило и засилило инстинктите му на боец, способен да убива мълниеносно.

Самият Хамилтън е млад човек с леви убеждения, който изживява и вътрешна драма – жената, с която е имал връзка в САЩ и не е преставал да я обича, го е напуснала, защото не е могла да понесе необяснимите му изчезвания за по няколко дни и нежеланието му да й обясни на какво се дължи това.

В същото време, в което родината му има нужда от него, Хамилтън е в САЩ със задача на инспектира подготовката на двама нови шведски бойци в същата база, където е подготвен и той. Не пропуска да се види и с любимата си, която вече е омъжена за богат съпруг и има дете. Признава й всичко, което не е могъл по време на обучението си, но вече е късно.

След случилото се в Египет Хамилтън бързо е призован. Според личните разпореждания на главнокомандващия на Швеция той може да прибегне до всички средства, за да изпълни задачата – да доведе руския вицеадмирал жив.

Междувременно според единодушното решение на руското политбюро вицеадмирал Генадий Александрович е осъден на смърт за държавна измяна. От извънредно значение е смъртната присъда да бъде изпълнена, преди Косков да се добере до Швеция или САЩ.

Тъкмо офицерът от египетското разузнаване, на когото споделя неволите си шведският посланик, е сътрудник на руското разузнаване. Той снася цялата информация на руснаците. Под негово давление шведите се съгласяват да оставят дезертьора само с един-единствен човек по време на транспортирането му до страната им. Той дава и името на въпросния спътник: Карл Густаф Хамилтън. С огромни усилия руснаците се опитват да открият някаква информация за него.

С пристигането си в Кайро Хамилтън въвежда строги правила относно сигурността в шведското посолство. След това нарежда да бъдат закупени няколко самолетни билета за Европа, което да всее объркване сред руснаците. В деня, определен за заминаване, от посолството тръгват едновременно три коли по различни маршрути.

Хамилтън и Косков се качват на самолет на Еър Франс. При случайна възможност Хамилтън разменя мястото си в първа класа с американец от втора. На борда на самолета се оказват трима арабски терористи, които отвличат самолета и променят маршрута му към Дамаск. Зад тях, разбира се, са руските цели и интереси. Първата работа на похитителите е да застрелят мъжа до вицеадмирала, а на самия него да сложат белезници. Хамилтън обаче се справя и с тримата – при това доста реалистично и логично. Самолетът спира на остров Кипър, където има шведски отряд към ООН. Хамилтън и руснакът след това са транспортирани със специален полет до Стокхолм.

Но новината за осуетения опит за отвличане на френския самолет гръмва в световните медии. Първоначалните версии са, че израелски агент е мъжът, спасил пътниците и елиминирал терористите. Но службите на Израел отричат това, когато адвокатът на семейството на убития американец заявява, че възнамеряват да съдят израелската държава за 100 милиона долара, тъй като израелски агент е използвал американеца като своеобразна примамка за похитителите. Независимо колко благородни са били целите на израелските служби за сигурност, те нямали право да жертват живота на американски граждани.

Влизат в обръщение в световните медии и други версии, докато накрая е направена връзката с кацането в Кипър и шведският корпус там. Скандалът е световен. Но всичко е в интерес на нацията.

За да открият дезертьора, руснаците задействат операция за разкриване самоличността на Хамилтън. Заради спасяването на френските граждани в самолета, френското правителство връчва на шведския агент най-високото си отличие – ордена на почетния легион. Това е удобна възможност за руснаците.

Сведенията на руския вицеадмирал са особено ценни, защото се отнасят до руски миниподводници в Балтийско море, готови да нанесат удар срещу Швеция.

Следващата задача на Хамилтън и двамата нови шведски агенти, подготвени в САЩ, е да елиминират миниподводниците при тайна акция в морето. По същото време пък руското разузнаване открива дирите на вицеадмирала в Швеция и пристъпва към ликвидирането му.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:В интерес на нацията
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • Доставката на закупен правен софтуер на Сиела Норма АД е безплатна.
Свързани продукти
Клара Калан
Ричард Б. Райт
Персей
рейтинг:
1%
9,98 лв.
Момчето на англичанина
Гай Вандерхейг
Персей
рейтинг:
1%
9,98 лв.
В несвяст
Радостина Колева
Персей
рейтинг:
1%
3,99 лв.
Демократичният терорист
Ян Гиу
Персей
рейтинг:
1%
14,99 лв.
Вендета. Операция в Сицилия, том. 1
Ян Гиу
Персей
рейтинг:
1%
14,99 лв.