Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Устав на Българския революционен централен комитет

Препис: д-р Николай Иванов КолевУважаеми читателю,

След като Паисий написа своята история, националното самосъзнание на нашият народ започна да се възвръща. Сред българската интелигенция имаше единодушие, че народът ни трябва да се стреми към своята политическа свобода. Разлики имаше само по начинът, по който това трябваше да стане. Кръгът около Васил Априлов, Николай Палаузов, габровския еснаф и чорбаджии смяташе, че нашият народ първо трябва да се просвети и след това да избере собствения си път към свободата: резултатът беше създаване на гимназиалното образование сред българите. Друга група около Каравелов, Тодор Бурмов и др. смяташе, че Русия може да бъде единствения източник на нашата свобода, и поддържаше тесни връзки с Русия, както преди Априлското въстание, така и по време на Освободителната война, а и след това. Резултатът беше сформирането на българските опълченски полкове и техният голям принос в националното ни освобождение. Трета група от нашите интелектуалци, като Раковски, Ботев, Стамболов и др. виждаха стремежа на руския царизъм да замени султанското владичество над народа ни с руското царско владичество и остро критикуваха това направление. Раковски беше онзи титан на нашата национална революция, който съзна, че с малки чети не може да се победи 280 000-на турска армия на Балканите, че националната революция трябва да се извърши от самия народ при подходяща външнополитическа обстановка. Надеждите на нашите възрожденци, че подпомагайки националноосвободителните движения на Гърция, Черна Гора и Сърбия ще доведе до взаимна помощ на подтиснатите и до освобождението и на България рухнаха след като с български военни части беше превзет турския гарнизон в Белград и след това нито сърби нито гърци бяха готови да помагат в барабата на българите. Тогава Раковски вижда, че единственият начин за националното ни освобождение е създаване на масова революционна организация, която да подготви революцията чрез дългогодишна тайна организационна дейност. Тази организация се ръководи от новосъздаден Български революционен централен комитет. Този комитет си дава статут, който определя организацията и начина по който трябва да се доведе революцията до успех. Тази брошура съдържа ценния исторически документ, а именно „Устав на българския революционен централен комитет“. В яснотата, и дълбокото разбиране за това с какви цели, средства и организация, може да се постигне така желаната свобода личи почеркът на титанът на нашата националноосвободителна борба – Георги Раковски.

31 октомври 2023

д-р Николай Иванов Колев

Херцогенаурах

ГерманияНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Устав на Българския революционен централен комитет
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Ураган над Балканите. Тракийските императори и българите
Николай Иванов Колев
Гута-Н
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Българска история до XII век през погледа на старите автори
Николай Иванов Колев
Гута-Н
рейтинг:
1%
100,00 лв.
Мими
Николай Иванов Колев
Гута-Н
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Кубрат - второ издание
Николай Иванов Колев
Гута-Н
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Учителите на българите
Николай Иванов Колев
Гута-Н
рейтинг:
1%
10,00 лв.