Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Успоредни животописи

Не е наличен
Два велики града - Атина и Рим.
Осем велики мъже - митични първооснователи (Тезей и Ромул), могъщи пълководци и държавници (Перикъл и Фабий Максим, Алкивиад и Кориолан), влиятелни оратори (Демостен и Цицерон). И мъдрият Плутарх, който изследва техните възходи и падения, за да завещае един неувяхващ наръчник на кандидатите за слава.
Красивият авантюрист Алкивиад притежавал рядката способност да улавя в мрежите си хората, "изменяйки се по-внезапно, отколкото се мени хамелеонът. С тази разлика, че хамелеонът, както се твърди, все пак е неспособен да се оцветява в бяло, а пък Алкивиад с еднаква лекота успявал да се настройва и да се приспособява и към доброто, и към лошото. В Спарта упражнявал тялото си, водел скромен кивот и гледал навъсено, в Йония бил изнежен, сладострастен и безгрижен, в Тракия - ненадминат пияница, в Тесалия - ненадминат ездач."
Кориолан, антиподът на Алкивиад, "си поставил за цел да надмине себе си по храброст. Стремял се постоянно към нови постижения, трупал подвиг след подвиг и плячка върху плячка. Обаче Корилоан "не знаел, че ако иска да се занимава с държавническа дейност и да общува с хората, би трябвало повече от всичко да избягва надменността, тази "спътница на самотата", както я нарича Платон, и да развие онази безропотност към злото, над която някои често се надсмиват. Винаги праволинеен и непреклонен, топ смятал, че победата и надмощието се постигат единствено и само с мъжество."
Защо и любимецът на тълпата Алкивиад, и мразеният от народа Кориолан умират от насилствена смърт? Защо Демостен и Цицерон също стават жертви на насилие, въпреки че владеят словото, най-мощното оръжие? Как се случва така, че Перикъл и Фабий Максим доживяват до преклонна възраст и успяват да принесат огромна полза на страните си?
Отговорите на тези и на много други въпроси се съдържат в "Успоредни животописи" на Плутарх - един от най-преиздаваните текстове на всички времена, "Библията на героите", по думите на Ралф Уолдо Емерсън.


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Успоредни животописи
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Антология на съвременната литовска поезия
Аксиния Михайлова - съставител/преводач
Фондация за българска литература
рейтинг:
1%
17,00 лв.
Зибютиди
Дянко Дянов
Фондация за българска литература
рейтинг:
1%
6,00 лв.
Антология на съвременната латвийска поезия
Аксиния Михайлова - съставител, превод
Фондация за българска литература
рейтинг:
1%
14,99 лв.
Успоредни животописи
Плутарх
Ерго
рейтинг:
1%
18,00 лв.
Нравствени съчинения
Плутарх
Ерго
рейтинг:
1%
16,00 лв.