Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Умопомрачения

Тази книга се казва УМОПОМРАЧЕНИЯ. Умопомрачения в множествено число. В това множествено число няма нищо недопустимо. В него няма нищо тревожно

Особено ако става дума за любовни умопомрачения. Мъжът и жената достигат сякаш до някакви умопомрачения; умопомрачения в множествено число като че ли са по-подходящи от едно-единствено умопомрачение. Но в следващите два разказа става дума за действително умопомрачение – от тези, които сериозните речници определят с израза „загуба на здрав разум“.

Из предговора на автора

  • Превод от френски: Тодорка Минева;
  • Художник на корица: Софи Унг.„Умопомрачения“ (1925) са считани за ключово произведение от така наречената „клинична част“ на библиографията му, в която звучат ясно отгласите от кризите на писателя, предизвикани от неврастенията, негова спътница за цял живот. В двата разказа, съставляващи корпуса на творбата: „Думите. Церебрална драма“ и „Ева и Кики. Семейна драма“, Байон изследва границите на лудостта и езика с помощта на две истории, лишени от всякакви орнаменти, с най-обикновени персонажи. В тях хуморът и страданието се свързват в общ глас, а отчуждението, загубата на смисъла и опитите за възстановяването му са основни теми. Пред читателя се разкрива цял един свят, разположен на „неясната, неуточнена, но неизменна граница, прокарана между лудите и онези, които не са луди“, Мишел Фуко, „Литературата и лудостта“, Critique 2016/12 (n° 835)


Андре Байон (1875 – 1932) е един от най-ексцентричните, иронични и сензитивни писатели във франкофонската литература, получил признание във Франция и Белгия като оригинален стилист благодарение на творбите си с автобиографичен елемент „Историята на една Мария“ (1921), „Един така обикновен човек“ (1925), „Ухолезата от Люксембург“ (1928), познати и на българския читател. Определят го като предтеча на екзистенциализма, а сюрреалистите припознават в него своя сродна душа.
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Умопомрачения
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
Свързани продукти
Веданта психология - Есета
Сухотра Свами
СОНМ
рейтинг:
1%
20,00 лв.
Материалният живот
Маргьорит Дюрас
СОНМ
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Етиката на жестокостта
Хосе Овехеро
СОНМ
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Приказки за страната Е
Тони Шан - Антоанета Николова
СОНМ
рейтинг:
1%
20,00 лв.
Солта на живота
Петер Надаш
СОНМ
рейтинг:
1%
10,00 лв.