Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Трансхуманизмът - Програмираната еволюция на Homo sapiens

Програмираната еволюция на Homo sapiensНовите технологии са символът на нашето време. Комбинациите между изкуствен интелект, нано и биотехнологии и когнитивна наука вече позволяват да се борим с досега нелечими болести, да забавяме процеса на стареене на телата си, да контролираме желанията, настроенията и психичното си състояние. Но те не променят само нас, а и света, в който живеем.

Информатизацията на обществата, изместването на основното внимание на човека от обективната реалност към виртуалната прави така, че границите между природно и изкуствено ще стават все по-малко осезаеми. Така ние постепенно се превръщаме в трансчовеци - преходни същества между хората на настоящето и хората на бъдещето. Изкуственият интелект се развива с бързи темпове и скоро вероятно ще бъде изобретен свръхинтелектът - машина, чиито възможности ще надвишават многократно човешките. Така ще стигнем до точката на технологична сингуларност - момента, след който вече няма да сме най-умните на планетата. В резултат на тези промени трансчовекът ще се доразвие и ще стане постчовек - нов стадий в еволюцията на човешкия вид. Постчовекът няма да има много общо с нас. Той ще живее безкрайно дълго, ще притежава невероятни физически и познавателни способности и ще бъде освободен от всякакви болести и страдания.


Хората, които вярват, че всичко това ще се случи скоро, наричат себе си трансхуманисти, а глобалното си движение - трансхуманизъм. Те вече са си поставили за цел да поемат властта над всички аспекти на човешкото битие и смятат, че човечеството няма друг изход, освен да приеме техните идеи.


В тази първа българска книга по темата се опитваме да дадем обща представа за трансхуманистичното движение, неговите корени, структури, лидери, основни тезиси, технологиите, които използва за постигане на целите си. Даваме и информация за опонентите на трансхуманизма, за критиката срещу него, както и някои наши визии за бъдещето.

Трансхуманизмът е почти непознат у нас, но в световен мащаб той отдавна е обект на широки дискусии. Членовете на трансхуманистичното движение са убедени, че човекът и цялата ни цивилизация трябва да бъдат изцяло променени, за да посрещнат предизвикателствата на бъдещето. Те вярват, че това може да стане само с помощта на новите технологии. Главните трансхуманистични слогани - цифрово безсмъртие, NBIC конвергенция, машинен свръхинтелект, точка на сингуларност, виртуална реалност, закон на Мур, тест на Тюринг и други се радват на завидна популярност сред широк кръг от мислещи хора. Лидерите на трансхуманистичното движение Ник Бостром, Макс Мор, Реймънд Кърцуейл, Дейвид Пиърс, Обри де Грей или Золтан Ищван стават все по-известни. Те са чести гости на големи медии и световни форуми. Целта на тази първа българска книга по темата е да запознае родната общественост с основните идеи на трансхуманизма, с корените, структурите и лидерите му. Надеждата ни е това образователно четиво са спомогне за проясняване визиите за сложното бъдеще, което ни очаква.

Из книгатаНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Трансхуманизмът - Програмираната еволюция на Homo sapiens
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
SAS Survival - част 2: Самозащита при нападение и навици за лична безопасност от кражби
Юрий Кормушин
Атеа букс
рейтинг:
1%
17,50 лв.
VS: Воините
Атеа букс
рейтинг:
1%
33,00 лв.
SAS Survival - част 3: Как да оцеляваме при всякакви условия, навсякъде
Крис Макнаб
Атеа букс
рейтинг:
1%
14,90 лв.
Митически чудовища
Крис Макнаб
Атеа букс
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Сатанизъм Unlimited - Самоунищожението на бялата раса
Иван Спирдонов
Фабер
рейтинг:
1%
24,00 лв.