Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Топографическо-етнографически очерк на Македония

Тази книга на Стефан Веркович все още не е превеждана на български език. Оказа се, че е недостъпна и на руски език, тъй като днес тя представлява една от най-големите библиографски рядкости, свързани с миналото на народа ни в Македония. Затова решихме тя да излезе като фототипно издание в нашата поредица „Сите българи заедно".Като приложение след фототипния текст включваме и текста на другата му книга „Описание битът на македонските българе", която също е библиографска рядкост. С тази си книга хърватинът Веркович, преживява забележителна метаморфоза от агент на сръбската пропаганда в Македония до искрен български приятел и популяризатор на българския фолклор и културно наследство на народа ни в Македония.

На страниците на настоящата книга ще имате възможност да прочетете и предговора на Веркович на неговите „Народне песме македонски бугара" (1860 г.). В него той прави един обстоен преглед на границите на българската народност в Македония, откроявайки я от живеещите в близост на българите гърци, власи (цинцари), турци и сърби. Авторът се спира и върху денациона-лизаторската роля на Цариградската патриаршия и на фанарио-тите по места спрямо народа ни.

В изданието са включени и задълбочените изследвания за Стефан Веркович от академик Петър Динеков, представляващи неговия предговор към българското фототипно издание на „Народне песме македонских бугара", както и статия на водача на ВМРО Иван Михайлов за живота и творчеството на този заслужил за народа ни изследовател.

Цочо Билярски, Никола ГригоровНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Топографическо-етнографически очерк на Македония
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Цар Фердинанд - циник, измамник, лъжец
Цочо Билярски - съставител и редактор Под общата редакция на Никола Григоров
Анико
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Отрязаната глава - Васил Чекаларов
Васил Иванов Съставител - Цочо Билярски
Анико
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Даме Груев: Живот и дело - 1 и 2 част
Цочо Билярски - съставител
Анико
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Дойранската епопея (1915-1918)
Никола Недев
Анико
рейтинг:
1%
32,00 лв.
Българите са най-старите поселници на Балканския полуостров
Ст. Величков
Гута-Н
рейтинг:
1%
10,00 лв.