Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Тютюнът В България

Не е наличен

Това е единствената книга, която публикува статистиките за цялото развитие на тютюневата индустрия в България и света от 1896 до 2004г.
След Втората световна война се появи една съвсем нова България. Но освобождението от германската хегемония през 1944 г. не отбеляза началото на една относителна независимост в политическата и икономическата области. Напротив, преобладаващото политическо влияние на Русия промени курса на България, който първоначално беше насочен към Севера и Североизтока поради икономически причини. В периода между двете световни войни частната инициатива се радваше на възможно най-голяма свобода в икономиката. Сега обаче, в резултат на политическата промяна на курса, вместо да бъде намалено, военновременното регулиране беше засилено до крайност и достигаше чак до национализиране на всички основни икономически организации. Една от брънките във веригата на социализиране беше създаването на Държавния тютюнев монопол, гласуван от Народното събрание на 12 февруари 1947 г. Тази стъпка отбеляза началото на нов етап в развитието на един клон от икономиката, който от края на Първата световна война насам беше давал основната износна стока на България.Тази книга представлява изследване върху развитието на търговията с тютюн в период между войни, чийто край съвпада с началото на революцията, за която току-що споменах. Придобитите по този начин знания са използвани за изучаването на въпроса за монопола. Моята цел е да допълня изследванията от подобен род. които са остарели с времето или са свързани повече с техническите аспекти на темата, В частност с отглеждането на тютюна и обработката на листата му. Използвани са само онези технически детайли, без които разбирането на чисто икономическите фактори и измененията, които те претърпяха, не биха били понятни. От друга страна, аз положих усилия да разкрия икономическите отношения зад тесните граници на търговията с тютюн, за да представя цялостната картина на този клон от националната икономика. Имах още силното желание в допълнение към реалните факти да изложа проблемите, с които онези, от които зависи този дял от икономиката и които извличат облаги от него, а именно земеделци, работници, търговци, производители и най-накрая държавата, е трябвало да се справят в процеса на неговото развитие.
Трудностите при набавянето на материали по време на войната и след нея доведоха до неизбежни пропуски в документацията. Трябваше по необходимост да разчитам главно на публикации, които бяха на разположение в Швейцария, и на моя личен опит. По тази причина, а също и предвид ограничените познания, които притежава даден човек, тази книга не претендира за завършеност и трябва да бъде разглеждана като принос към научните изследвания върху един от главните клонове на националната икономика на България.
Авторът


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Тютюнът В България
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв, стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • ВАЖНО! По време на промо кампания -50% безплатната доставка за всички стоки отпада за срока на промоцията! Фиксира се доставка от 3.99 лв за всички поръчки.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди да завършете поръчката си.
Свързани продукти
Рицар без броня
рейтинг:
1%
19,60 лв.
СТАР ТРЕК: ВЪЗМЕЗДИЕТО (DVD)
рейтинг:
1%
19,99 лв.
Laugh and Learn. 145 jokes in English
рейтинг:
1%
9,95 лв.
Laugh and Learn 2. More Jokes in English
рейтинг:
1%
9,95 лв.
Laugh and Learn 3. More Jokes in English
рейтинг:
1%
9,95 лв.