Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Тетрадки от войната и други текстове

На 29 години Маргьорит Дюрас решава да запише младежките си спомени. Текстовете не са нито обикновени чернови, нито откъслечни фрагменти, а първообраз на творчество, което е в процес на зараждане.

В първата тетрадка Дюрас описва детството и младостта си в Индокитай и нахвърля бележки, върху които по-късно ще изгради романа си "Бент срещу Пасифика". В следващите две тетрадки, посветени почти изцяло на първоначалната версия на "Болката", авторката пресъздава преживяванията си по време на войната. В последната тетрадка скиците на бъдещи романи ("Морякът от Гибралтар", "Госпожа Доден") се редуват с дълги автобиографични текстове, където всекидневието на улица "Сен Бьоноа" в периода непосредствено след войната се смесва с упражнения по писане на чиста фикция.

Тези неиздавани досега тетрадки хвърлят светлина върху почти цялото творчество на великолепната и ненадмината Дюрас, грандамата на френската изящна словесност.

Маргьорит Дюрас (1914-1996) е едно от литературните величия на френския XX век. Родена е в Индокитай, с който остава свързана съдбовно. На осемнайсетгодишна възраст напуска Сайгон и се установява в Париж, следва право, математика и политически науки. Първият й роман "Безсрамните" излиза през 1943 г. Култовият роман "Любовникът" е удостоен с престижната награда "Гонкур" за 1984 г. Други по-важни нейни произведения са: "Бент срещу Пасифика", "Морякът от Гибралтар", "Цели дни по дърветата", „"Модерато кантабиле", "Хирошима, моя любов", "Вицеконсулът", "Английската любовница".Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Тетрадки от войната и други текстове
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Похищението на Лол В. Щайн. Любовта
Маргьорит Дюрас
Летера
рейтинг:
1%
18,85 лв.
Бараж срещу Пасифика
Маргьорит Дюрас
Летера
рейтинг:
1%
18,00 лв.
Ян Андреа Щайнер
Маргьорит Дюрас
Прозорец
рейтинг:
1%
7,00 лв.
Това е всичко
Маргьорит Дюрас
Прозорец
рейтинг:
1%
6,00 лв.
Морякът от Гибралтар
Маргьорит Дюрас
Прозорец
рейтинг:
1%
15,00 лв.