Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Свобода или смърт - Биография на Гоце Делчев

Второ издание.


В настоящата книга терминът "Македония" се използва, за да се обозначи географският район, който на север граничи с Шар планина, Църна гора (района на Скопие), Осогово и Рила, на юг - с река Бистрица (Алиакмон) и Егейско море, на изток - с река Места и на запад - със западния бряг на Охридското езеро и Албания.

Векове наред тази територия е била обитавана от смесено население: славяни, които са мнозинството, гърци, албанци, власи, турци, евреи и цигани; всички те поради своето местожителство имат еднакво право да бъдат разглеждани като "македонци".

Допреди стотина години всички считаха славянското население на Македония за българско. Оттогава насам обаче бяха лансирани редица различни теории, които взаимно се изключват, но чийто общ знаменател е желанието да убедят македонските славяни и целият свят, че те не са българи, а нещо друго.

Тъй като обаче от източниците става недвусмислено ясно, че през периода, обхванат от тази книга, славяните в Македония не само са се считали за българи, но са били считани за българи от целия свят, тук терминът "македонец" се използва не само в общия му географски смисъл, но и за да се обозначи онази част от българския народ, която традиционно е населявала Македония, образувайки най-голямата етническа общност там, и която е създала Вътрешната революционна организация, за да освободи територията от османското господство.

Мерсия МакдермотНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Свобода или смърт - Биография на Гоце Делчев
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Апостолът на свободата
Мерсия Макдермот
Труд
рейтинг:
1%
15,99 лв.
В сянката на изгубения свят
Илко Минев
Синева
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Брашнен чувал
Валентин Караманчев
Сиенва
рейтинг:
1%
20,00 лв.
По следите на Алемоа
Илко Минев
Синева
рейтинг:
1%
18,00 лв.
Имало едно време в България
Мерсия Магдермот
Синева
рейтинг:
1%
20,00 лв.