Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Стряха

Романът е разказ за поколението, преживяло два исторически разлома: единия - чрез съдбата на предците си, втория - чрез собствения си живот.Романът е разказ за поколението, преживяло два исторически разлома: единия - чрез съдбата на предците си, втория - чрез собствения си живот. Място на повествованието - както и в предишния роман на Добротинов „Светулките ще ти покажат пътя“ - отново е Търново. А монументът със скръбната фигура на Майка България в центъра на града олицетворява основните теми в романа - паметта и Родината.
Детството на главния герой Х. е вплетено в очарованието на приказките на Ангел Каралийчев. Писателят го орисва още със самото му раждане. Тази невидима връзка предопределя целия живот на Х. - любови, кариера, мечти. И когато трябва да направи избор, негов подсъзнателен ориентир е томчето „Приказен свят“ на големия писател.

Добротинов отново доказва своето майсторство да излага идеите си по деликатен начин и да постига силни внушения. 

Роден на 8 май 1952 г. във Велико Търново. По образование е юрист. Публикувал е следните книги: „Погребението на капитанската шапка“ („Народна младеж“, 1976), получила Национална награда „Южна пролет“ за първа книга, „Отвъд снега“ („Български писател“, 1981), „Спомен за курорта“ („Български писател“, 1985), „Бракове в София“ („Български писател“, 1988), „Игра на конспиратори“ („Христо Г. Данов“, 1989), „ В търсене на холивудския прислужник“ („Хермес“, 2019), получила годишната награда за проза за 2020 г. на Съюза на българските писатели. Романът „Светулките ще ти покажат пътя“ („Хермес“, 2021) бе отличена с Национална награда „Хр. Г. Данов“ за 2022 г. Разкази на Добротинов са превеждани на руски, полски, немски и турски език.

Член е на Съюза на българските писатели и на българския ПЕН център.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Стряха
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Питър Пан
Джеймс Матю Бари
Хермес
рейтинг:
1%
4,95 лв.
Хитър Петър
Сава Попов
Хермес
рейтинг:
1%
4,95 лв.
Хиляда и една нощ - приказки на Шехеразада
Хермес
рейтинг:
1%
4,95 лв.
В търсене на холивудския прислужник
Христо Добротинов
Хермес
рейтинг:
1%
14,95 лв.
Светулките ще ти покажат пътя
Христо Добротинов
Хермес
рейтинг:
1%
14,95 лв.