Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Спомени и очерци за възрожденски дейци и събития

Малцина са съвременниците на Стефан Савов Бобчев, които могат да се мерят с него в количествено и тематично отношение в писменото си творчество. Почти няма тема от обществения и политическия живот на българите и България към която Стефан Бобчев не е взел отношение. А в качеството на д-р Бобчевите писания не бихме могли да се съмняваме.Рядко в живота на човека се съчетават физическо и творческо дълголетие. А при Стефан Бобчев то е точно такова - от първата му публикация като 18-годишен почти до края на живота му през 1940 г., авторът на този сборник присъства трайно и без прекъсване в българския духовен живот.
Автобиографични материали, спомени и статии за възрожденски дейци, една своеобразна "епопея на забравените", защото в забързаното тогавашно ежедневие предтечите на строителите на съвременна България постепенно минават на втори план. Така пред нас оживяват Андрей Робовски, Гавриил Кръстевич, Марко Балабанов, Найден Геров, Петко Славейков, Пандели Кисимов, Любен Каравелов, Митрополит Климент, Григор Начович и още десетки възрожденски дейци.
Тези успешно изплували от времето на забравата страници дължим на един от дългогодишните изследователи на Българското възраждане проф. Николай Жечев. Постъпил още през 1952 г. в Българската академия на науките, вече близо 70 години той се труди в полето на родната ни история. С натрупаните за повече от половин век знания и опит, включително в издаването на извори, Николай Жечев умело ни води във времето и света на Стефан Савов Бобчев.

Към книгата има и черно-бяло приложение с илюстрации.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Спомени и очерци за възрожденски дейци и събития
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
Свързани продукти
Битието на един непоправим оптимист
Художникът Христо Попов
Гутенберг
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Историята, населена с хора - том II: Интревюта, свидетелства, спомени
Колектив
Гутенберг
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Приказки от 2003 нощи
Теодор Радевски
Гутенберг
рейтинг:
1%
5,00 лв.
Къща от нежност
Милена Караангова
Гутенберг
рейтинг:
1%
5,00 лв.
Огънят всевечен. Стихове
Виолета Събева
Гутенберг
рейтинг:
1%
4,00 лв.