Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 3/2021

SKU
27487070


Regular Price 11,00 лв. Special Price 7,15 лв.

Третият брой на списание „Медицинско право и здравеопазване“ - бр. 3/2021

Статии и теми в броя:

  • В рубриката „Гост на броя“: професор, д.ю.н. Мали­на Новкиришка;
  • „Административна юрисдикция ли е Националната експертна лекарска комисия?“ - гл. ас. д-р Светла Янкулова;
  • „Превенция на несъстоятелността на лечебните заведения в условията на трансгранична заплаха за общественото здраве“ - Светла Качарова, доктор по право;
  • „Правни проблеми в регулиране на аптечната дейност“ - Ивелина Александрова, доктор по право;
  • В брой трети - продължението на специално подготвения обзор на актове, издадени от централната и местна власт, свързани с управление на пандемията от COVID 19.


-35%
Не е наличен

Уважаеми читатели,

В настоящия брой 3 от 2021 г. на списанието публикуваме три статии на юристи, които са с приносно значение за практиката и доктрината.

За списанието е чест гостуването на професор, д.ю.н. Мали­на Новкиришка в рубриката „Гост на броя“. Тя е единственият романист в българската правна доктрина, който изследва и пуб­ликува редица статии, свързани с правни въпроси от здравео­пазването в римското право. Изложението от проф. Новкиришка несъмнено представлява интерес както за читателите-юристи, така и за читателите с медицинска професия. Тя успява да направи интересен аналог с актуалните въпроси в медицинското право в съвремието и проблемите в римската правна система. Увлекателно и с принос към решаването на настоящи правни проблеми проф. Новкиришка представя напр. правния режим на защита на човешкия ембрион преди раждането в римското право, правната уредба на закрила на бременната жена в различни усложнени семейноправни хипотези, въпроси на асистираната репродукция, сурогатното майчинство и др.

В края на своето изложение, проф. Малина Новкиришка отделя специално внимание на правната уредба в древен Рим, свързана със социалното отношение към лекарите и в цялостност към упражняване на медицинската професия.

В статията на юриста гл. ас. д-р Светла Янкулова със заглавие „Административна юрисдикция ли е Националната експертна лекарска комисия?“ намираме анализ на актуален проблем – статутът на НЕЛК и актовете, които издава този орган. С вещина гл. ас. д-р Янкулова пояснява спецификите на НЕЛК, които оп­ределят дали органът е административен или юрисдикционен, проблем, от който следва оспорването на актовете и компетент­ният контролен орган.6

Изводите в статията имат важно правно значение, с оглед уеднаквяване на съдебната практика и защитата на правата на лицата, адресати на актове на НЕЛК.

Светла Качарова, доктор по право, е автор на друго сери­озно изследване, озаглавено „Превенция на несъстоятелността на лечебните заведения в условията на трансгранична заплаха за общественото здраве“. Тя анализира задълбочено проблем, който не е изследван в българската доктрина – взаимовръзката между банковата система, финансирането на лечебните заведения и правната превенция от изпадането им в несъстоятелност. Въпросът има значение с оглед на предложенията, които тя прави за така нар. от нея „ранна намеса“ на държавата чрез съответните органи с цел гарантиране на медицинските услуги от стабилни лечебни заведения, особено при действащата система на здравно осигуряване в България.

В статията „Правни проблеми в регулиране на аптечната дейност“ авторката Ивелина Александрова, доктор по право, анализира отделни въпроси от правната регулация на аптечната дейност в България, които тя установява като проблемни в практиката. Така напр. Ивелина Александрова разглежда въпроси, свързани с административно-правния режим на дейността на аптеката и дрогерията. Специално внимание отделя на статута на така нар. „болнични аптеки“, като вътрешни структурни звена на болничните лечебни заведения. Авторката по­яснява спецификите на така нар. „магистрална рецептура“ и „фармакопейна рецептура“. Прави изводи с важно правно значение за качеството на търговията на дребно с лекарства и безопасността на пациента.

В брой трети публикуваме продължението на специално подготвения обзор на актове, издадени от централната и местна власт, свързани с управление на пандемията от COVID 19 в страната ни, в периода от началото на м. април до края на м. юли 2021 г. Този обзор се публикува от сдружението „Юридическо дружество по медицинско право и здравеопазване“ вече повече от една година, в създадена съвместна рубрика, в правния интернет сайт Лекс.бг.

Редакционната колегия избра от актуалната юриспруденция за публикуване в списанието решение на Софийски градски съд по наказателно дело, свързано с пандемията Ковид-19, решение на ВКС с предмет на делото заплащане на неплатена от здравната каса медицинска дейност на болнично лечебно заведение и решение на ВКС относно дължима сума на лекар- специализант към лечебно заведение, сключило договор за специализация в него.

Надяваме се съдържанието на настоящия брой на списанието да е полезно и интересно.

Октомври 2021 г.

Редакционна колегия:

  • Проф. д-р Дарина Зиновиева;
  • Проф. д-р Огнян Герджиков;
  • Проф. д-р Иван Тодоров;
  • Проф. д.ю.н. Живко Драганов;
  • Проф. д.м.н. Параскева Стаменова.


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 3/2021
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
-35%
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
Regular Price 23,00 лв. Special Price 14,95 лв.
-35%
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
Regular Price 17,90 лв. Special Price 11,64 лв.
-35%
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 25,00 лв. Special Price 16,25 лв.
-35%
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 30,00 лв. Special Price 19,50 лв.
-35%
Преди да се родя и след смъртта ми
Ивайло Петров
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 17,90 лв. Special Price 11,64 лв.