Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 2/2024

Уважаеми читатели,

Имаме удоволствието да ви представим госта на броя проф. Йонко Кунчев, декан на Юридическия факултет на ВСУ „Чер­норизец Храбър“, признат експерт в областта на криминалистиката и съдебната експертология. Проф. Кунчев прави анализ на съвременните предизвикателства в правопри­лагането. Благодарение на неговите усилия и експертиза, в про­грамата на университета е въведен курс за допълнително обу­чение на тема „Здравеопазване и национална сигурност“.

Курсът, ръководен от проф. д-р Дарина Зиновиева и д-р Светла Качарова от ЮДМПЗ, представя предизвикателствата на здрав­ното право в контекста на националната сигурност и подчертава необходимостта от постоянно обновление на знанията за спра­вяне с кризисни ситуации в здравния сектор. Поради прояве­ния интерес, курсът е включен в програмата и през настоящата учебна година.

В настоящия брой е представен анализът на Васил Танков за лекарствената политика в България, който предоставя детай­лен преглед на историческото развитие и съвременните пре­дизвикателства пред регулирането на лекарствените продукти. В статията се засяга разбирането за взаимодействието между законодателство и здравеопазване, подчертавайки особеното значение на развитието на правната рамка по отношение на до­стъпа до лечение и медицински грижи. Темата е особено акту­ална с оглед текущата мащабна реформа на фармацевтичното законодателство на ЕС и приетата Национална здравна страте­гия 2030, в която е заложено преразглеждане на действащото законодателство в областта на лекарствените продукти и гаран­тиране правото на пациентите на универсален, ефективен, без­опасен и навременен достъп на приемливи цени, до основни и иновативни терапии, които да обезпечат устойчивостта на си­стемата за обществено здравеопазване.

Важен акцент в нашето издание е решение №6 на Конститу­ционния съд за 2024 година, относно ограничаване правата на здравноосигурените лица, с въведената с разпоредбата на чл. 55а, ал. 2 ЗЗО, абсолютна забрана за НЗОК да заплаща за медицинска или дентална помощ, оказана от лечебните заве­дения, когато са надвишени посочените в техните договори с районните здравноосигурителни каси (РЗОК) обеми и стойности. Следва да се отбележи приноса на проф. Дарина Зиновие­ва и д-р Надежда Славчева от ЮДМПЗ, с представените от тях правни мнения по образуваното дело пред Конституционния съд. Предстои да проследим какви ще са последиците от обя­вяването на разпоредбата на чл. 55а, ал. 2 от Закона за здрав­ното осигуряване за противоконституционна.

Традиционно, в настоящия брой на списанието е включен и Здравно-информационния юридически справочник, изготвен от Лилия Монова-Асенова и д-р Веска Гергова от ЮДМПЗ.

Надяваме се, че материалите в този брой ще Ви предоставят въз­можност за задълбочено разбиране на сложните въпроси, които стоят пред съвременното здравеопазване и правоприлагане!

 

От редакционната колегия:

Проф.д-р Дарина Зиновиева

Проф.д-р Огнян Герджиков

Проф.д-р Иван Тодоров

Проф.д.н. Живко Драганов

Проф. д-р Параскева Саменова, дмнСЪДЪРЖАНИЕ

 

  1. В настоящия брой:

От редакционната колегия.................. 5

 

  1. Гост на броя:

проф. д.ю.н. Йонко Кунчев....................... 7

 

  1. Статии:

3.1. Преглед на нормативна уредба на режима

за регулиране на цените на лекарствените

продукти в България от Освобождението до днес

Васил Танков.............................................. 12

3.2. Правно мнение от проф. Дарина Зиновиева

по конст. дело № 15/2023 г........................ 44

3.2. Правно мнение от адв. Надежда Славчева, д.п.,

по конституционно дело № 15 по описа за 2023 г....... 57

 

  1. Юриспруденция:

4.1. Решение на Конституционния съд № 6

11 април 2024 година................................ 75

 

  1. Здравно-информационен юридически справочник,

изготвен от Лилия Монова-Асенова и д-р Веска Гергова, ЮДМПЗ

01–31.12.2023 г.............................................................. 88

01–31.01.2024 г............................................................ 113

01–29.02.2024 г............................................................ 126Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 2/2024
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Йонко Кунчев -

Проф. д.ю.н. Йонко Кунчев е декан на ЮФ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и ръководител на комплексна магистърска програма „Съдебни експертизи“ в същия университет. Преподавател е по криминалистика и съдебна експертология. Работил е в различни структури на МВР – криминална полиция, Научноизследователския институт по криминалистика и криминология и Академията на МВР. Като научен работник е привличан като консултант на оперативноиздирвателните органи и следствието при разкриването на тежки престъпления. Научната и преподавателската си дейност съвместява с упражняване на адвокатска професия. През 2020 г. е удостоен с награда „Варна“ от община Варна за първия том от Курса по криминалистика, създаването на комплексна магистърска програма по съдебни експертизи и учебен модул „Криминалистика“.

Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Е-книга
Е-книга Медицинско право и здравеопазване брой 2-2024
Йонко Кунчев, Васил Танков, Дарина Зиновиева, Надежда Славчева
Сиела
рейтинг:
1%
11,00 лв.