Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 1/2023

Уважаеми читатели,

В този брой на списанието публикуваме статията „Изпъл­нение на индивидуалните административни актове на Нацио­налния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените про­дукти“ с автори Васил Танков, докторант по Административно право и административен процес в ПУ „Паисий Хилендарски“ и Мария Димитрова, юрист. В статията авторите правят полезен анализ на органите в България, свързани с ценообразуване на лекарствата, както и с реимбурсирането им. Те установяват ня­кои проблеми в законодателството и предлагат добри решения.

Другата статия е с наименование „Контрол по изпълнение­то на договорите между НЗОК и изпълнителите на медицинска помощ“. Нейният автор – Радослав Иванов Иванов е докторант в Катедра „Публичноправни науки в Юридически факултет на УНСС. Радослав Иванов успешно завършва и специализацията по национално и европейско медицинско право в Института за следдипломна квалификация при УНСС, като статията е част от отлично защитената дипломна работа. По-специално предмет на статията са арбитражните комисии, които Законът за здрав­ното осигуряване отново регламентира да бъдат създавани и да се произнасят по спорове между лечебно заведение и НЗОК. Авторът ни запознава с правния режим на арбитражните коми­сии, като посочва слабостите в прилагането на закона и предла­га оптимизацията му.

Гост на броя е Юлиан Узунов – консултант, с над тридесетго­дишен опит с частни и публични организации, вкл. чуждестран­ни и български фармацевтични компании. Юлиан Узунов раз­казва за развитието на фармацевтичния бранш и интереса на чуждестранните фирми към нашия пазар. Запознава ни както ретроспективно, така и с актуалните въпроси, които той намира 6

за важни за разрешаване. Ерудицията и опитът на Госта на броя са от съществено значение, за да бъдат представени тези проблеми вярно, с критичен анализ и подплатени с примери.

В рубриката Юриспруденция сме избрали три решения на ВАС свързани с актуални проблеми от санкционирането на изпълнителите на медицинска помощ от здравната каса.

Желаем на читателите здраве и успехи!

От редколегията:

  • Проф. Дарина Зиновиева;
  • Проф. Огнян Герджиков;
  • Проф. Иван Тодоров;
  • Проф. Живко Драганов;
  • Проф. д. м. н. Параскева Стаменова.


Не е наличен

Съдържание:

  1. В настоящия брой:

От редакционната колегия..................................................... 5

  1. Гост на броя:

Юлиан Узунов, Certified Management Consultant ................. 7

  1. Статии:

3.1. Изпълнение на индивидуалните административни актове на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, Васил Танков, докторант по Административно право и административен процес в ПУ „Паисий Хилендарски“ и Мария Димитрова, юрист.......................................... 15

3.2. Контрол по изпълнението на договорите между НЗОК и изпълнителите на медицинска помощ, Радослав Иванов Иванов – докторант, Катедра „Публичноправни науки, Юридически факултет на УНСС.............................................................................. 35

  1. Юриспруденция:

4.1. Решение № 11976 от 24.11.2021 г.

по админ. Д. № 6539/2021, VІ отд. на ВАС..................... 53

4.2. Решение № 10701 от 24.11.2022 г.

по админ. д. № 5317/2022 Г., VІ отд. на ВАС................... 58

4.3. Решение № 12069 от 29.12.2022 г.

по админ. д. № 3013/2022 Г., VІ отд. на ВАС................... 61



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Списание Медицинско право и здравеопазване бр. 1/2023
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Е-книга
Е-книга Медицинско право и здравеопазване брой 1-2023
Мария Димитрова, Юлиан Узунов, Васил Танков, Радослав Иванов
Сиела
рейтинг:
1%
11,00 лв.