Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Смях в залата

SKU
9789542802800


Regular Price 9,00 лв. Special Price 5,85 лв.

А според „Смях в залата” с нас се случват много неща. Изминалите години са създали специфични образи и тенденции, без които днешното ни ежедневие просто не може.



-35%
Не е наличен

Един обикновен ден – с ранно ставане, работа, кафе, обяд, работа, телефон, трафик и финалното хлопване на външната врата. Това е онзи последен щрих към поредната дата в календара, която ще завърши с още няколко домакински задачи, вечеря и по моя препоръка – „Смях в залата” на Михаил Вешим.
Защо? Ще кажа след малко. Сега да споделя малко за съдържанието на моето предложение за вашия финал на деня. „Смях в залата” е сборник с три кратки повести на тема „преход”. Знам, знам и аз се отегчавам от тази „вълнуваща” тематика, която ни преследва в литературата и киното последните 10, 20, 30 години (понякога ми се струва, че прехода започна да се пише и говори много преди началото му, иначе просто не знам как да си обясня гигантското количество материали създадени по темата). Но търсенето определя предлагането, а щом ние продължаваме да пълним сутрешните блокове с гостите и разговори за „Прехода” всеки 10 ноември, значи е някак логично книгите и филмите да нищят тази тема – очевидно е, че всички ни боли и ни вълнува какво точно се е случило с нас от паметната 1989 година насам.


А според „Смях в залата” с нас се случват много неща. Изминалите години са създали специфични образи и тенденции, без които днешното ни ежедневие просто не може. Мафиотските босове, като тези в повестта „И преди, и сега…” – роман епопея за незабравимите сицилиански големци, изградили своя независима комунистическа империя в Бояна е роден. Ако не мислите така, сигурно скоро не сте се разхождали из Бояна, под зоркия поглед на 983 камери, налични в квартала. На детския въпрос: „А как се става такъв?” Михаил Вешим бърза да отговори с втората си повест – „Приключенията на чичо Начко по света и у нас”, където прилежният и отговорен племенник пише биографията на издигането на своя успял чичо-политик и кандидат-президент. Разбира се, той има не една, а няколко вили, включително в Акапулко, строга охрана и куп комуникативни умения, с които е постигнал своя житейски успех. И той е само един от многото, създаващи българската реалност, в която се озовава позастарелия вече Джеймс Бонд. В „От България – с любов!” той ще бъде преследван от сценаристите от „Шоуто на Слави”, мутри и полицаи, за да се окаже, че една провалена мисия не е чак толкова голяма философия – просто действието трябва да се развива в България и неуспехът е в кърпа вързан.


„Смях в залата” не е роман подобно на „Нашингтон”, Английският” или „Руският съсед”, но въпреки своята „раздробеност” той всъщност е едно цяло – един комикс на пъстра и весела България, такава, каквато я познава всеки от нас. 


Обещах ви да кажа защо вечерта ви трябва да завърши с тази книга – ами, за да разберете дори неразбираемото, онова, което ни заобикаля всеки ден и често е способно да ни извади извън строй. Всичко в този живот си има обяснение, а Вешим с неговият вроден усет към родното и талант на смехотерапевт ще ви усмихне и напомни думите на Зигмунд Фрой: „Да бъдеш напълно честен със себе си е хубаво упражнение.”

Повече за Настя прочетете тук.



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Смях в залата
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Михаил Вешим -

Михаил Георгиев Мишев, известен с псевдонима си Михаил Вешим, е български писател и сценарист. Син е на писателя Георги Мишев.

През 1982 година Вешим завършва Софийския университет, специалност журналистика. От същата година работи във вестник „Стършел“, където от 2003 година заема поста главен редактор.

Автор е на стотици разкази и фейлетони.

През 2009 година е член на журито на литературната награда „Хеликон“.

През 2002 година негови разкази са включени в Антология на световния хумор, публикувана във Виетнам, наред с разкази на Марк Твен и Уди Алън.

През 2008 година Михаил Вешим, заедно със сатирика Васил Сотиров, получава Националната награда за цялостно творчество в областта на хумора и сатирата „Райко Алексиев“.

Романът му „Английският съсед“ е една от двете български книги (заедно с „Арката“ на Здравка Евтимова), номинирани за литературната награда на Европейския парламент. По романа е направен сценарият на едноименния филм с режисьор Дочо Боджаков.

Свързани продукти
-35%
Нашингтон
Михаил Вешим
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 15,90 лв. Special Price 10,34 лв.
-35%
Е-книга
Е-книга Нашингтон
Михаил Вешим
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 7,00 лв. Special Price 4,55 лв.
-35%
Е-книга
Е-книга Смях в залата
Михаил Вешим
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 6,00 лв. Special Price 3,90 лв.
-35%
Е-книга
Е-книга Стари хипари
Михаил Вешим
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 5,50 лв. Special Price 3,58 лв.
-35%
Когато бях морски капитан - Моите приключения по света
Михаил Вешим
СИЕЛА
рейтинг:
1%
Regular Price 12,00 лв. Special Price 7,80 лв.