Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Словник - Виктория Бешлийска

SKU
9786191517435


рейтинг:
20 % of 100
25,00 лв.

Място за събиране на свят и слово, родено от „По дирите на думите“ и романа „Глина“ на Виктория Бешлийска

Словникът на Виктория Бешлийска е колкото авторски продукт, толкова и лично изживяване за всеки. Зад красивите корици се крият пъстри думи и бели страници за създаване на лични истории.

Самороден дневник с 90 родни думи и място за лични истории

Стара приказка гласи: „Петлите пропели и гяволите щукнали“, т.е. „скрили се, изчезнали безследно“. Което е първото значение на „щуквам“. Днес най-често срещаме думата в израза „щукна ми една мисъл“, а то значи тъкмо  обратното - хрумна ми, внезапно ми дойде на ум.

Признавам, че доста се изненадах, когато се натъкнах на поговорката и разбрах първото значение на „щуквам“. Предполагам, че за много от вас също ще бъде изненада. Това е един от бисерите в „Словник“, а в него има още.

Виктория БешлийскаСловник – твоето място за думи и писане на ръка

Вдъхновен от романа „Глина“ и блога „По дирите на думите“, Словникът започва с 90 поетични, архаични или рядко срещани български думи, събрани от Виктория Бешлийска, за да продължи с написаното от всеки читател.

Събирай свят и хора и чудесата сами ще излизат от ръцете ти

Няма рецепта, няма рамки, иска се само една дума – за да постави начало. И да извика други след себе си. „След излизането на романа „Глина“ получих множество благодарствени съобщения от читатели с думата спасение, присъстваща в тях. Често се срещаше и още една дума – магия – разказва Виктория Бешлийска. - Дълбоко вярвам именно в тази вездесъща сила на словото: да лекува и преобразува. Създадох този Словник като място за споделяне на езика и неговата съзидателна енергия.“

Слова от книгата:

  • Бỳквам – Използва се за пламък и значи излизам изведнъж, пламвам. Думата е производна от корена на глагола „буча“, който би могъл да се свърже и с другите три стихии – въздуха, водата и земята.
  • Гỳмно – Гумното е дворът (харманът) в къщата на старите българи, ограден с плет. Обикновено е кръгло и утъпкано място, където се вършее зърното. Според старата вяра, ако гумното е избрано на добро място, семейството ще живее щастливо.


Виктория Бешлийска е филолог по образование и откривател по призвание. Работила е като учител и редактор на художествена литература. Днес професионалният й път е свързан с маркетинга. Автор е на „По дирите на думите“ – блог, който събира стари български думи, лични спомени и истории. „Глина“ е дебютният роман на Виктория. Излязъл в края на 2020 г., той се превърна в абсолютен феномен и до днес не слиза от челните места на класациите.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Словник - Виктория Бешлийска
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Виктория Бешлийска -

Дом за незапомнени думи и нечути истории

 

Виктория Бешлийска е филолог по образование и откривател по призвание. Работила е като учител и редактор на художествена литература. Днес професионалният ѝ път е свързан с маркетинга. Автор е на „По дирите на думите“ – блог, който събира стари български думи, лични спомени и истории.

По следите на забравеното слово

„Глина“ е дебютният роман на Виктория. Излязъл в края на 2020 г., той се превърна в абсолютен феномен и до днес не слиза от челните места на класациите.

Читателите вече могат да приберат у дома и ценния Словник на Виктория Бешлийска, събрал 90 родни думи от различни краища на България.

 

Свързани продукти
Фокуси за начинаещи и напреднали магове
Красимир Цолов
СофтПрес
рейтинг:
1%
9,99 лв.
Глина - Виктория Бешлийска
Виктория Бешлийска
СофтПрес
рейтинг:
97%
18,99 лв.
Глина - твърда корица
Виктория Бешлийска
СофтПрес
рейтинг:
100%
23,99 лв.
Сърце - меки корици
Виктория Бешлийска
СофтПрес
рейтинг:
100%
24,00 лв.
Сърце - твърди корици
Виктория Бешлийска
СофтПрес
рейтинг:
1%
29,00 лв.