Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Шамбат - братът на Кубрат


Целта на тази малка книжка е да запознае читателя с една почти неизвестна за историографията личност. Записван като Симо, Кий, Шамо или Шамбат и представян ту за франк или славянин, ту за княз или търговец, в действителност той се оказва родният по-малък брат на великия български кан Кубрат - обединител на Стара Велика България.
Макар че създаването на държавата се смята изцяло като дело на Кубрат, една значителна част от постиженията на Шамбат са пряко свързани с възстановяването на българския суверинитет. За това говори и фактът, че Киев носи неговото име и дори двете имена, с които той е известен - Киев (от Кий) и Самбатас (от Шамбат). Името му носят и сембите пруси. У нас народната памет е запазила спомена за славния български цар Семо. Колкото до старите хронисти, те са го записвали като Само - и него, и неговата кратко просъществувала държава. За славянския свят той е легендарният Кий - родоначалник на поляните и основоположник на град Киев - същият, който построил неизвестен град на Дунав и бил посрещнат с царски почести от византийския император в Константинопол.
Делото на Шамбат има и една съвсем друга, напълно неизвестна, но широка диря в европейската история. Става въпрос за ролята му относно формирането на славянския свят, организирането на племената в народи, поставянето на основите на бъдещите славянски държави. Към тях можем да прибавим и някои от прибалтийските народи и държави. В това отношение заслугите на Шамбат са изключителни и никой не може да ги оспорва, дори първородният Кубрат...


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Шамбат - братът на Кубрат
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Послания на Владиците. Слово на мъдростта
Татяна Микушева
Данграфик ЕООД - Варна
рейтинг:
1%
8,00 лв.
Шумерските митове в българския фолклор
Светлозар Рулински
Данграфик ЕООД - Варна
рейтинг:
1%
8,00 лв.
Българското име в библейски времена
Светлозар Попов
Данграфик ЕООД - Варна
рейтинг:
1%
14,00 лв.
Пратраки и траки в Източните Балкани
Светлозар Попов
Атеа
рейтинг:
1%
26,00 лв.
Халколитният некропол Варна I и Златният век - хора, царе и богове
Светлозар Попов
Атеа Букс
рейтинг:
1%
30,00 лв.