Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Шахмат за деца в приказки и примери

Това не е обикновена книга за шаха. Тя съчетава помагало за деца на възраст от 6 до 12 години и увлекателна приказка за историята на играта. Братята Денис и Алекс ще те пренесат във вълшебния свят на шахмата, ще те срещнат с митични владетели, древни воини и пълководци. Ще научиш правилата на играта и как да печелиш първите си партии. А когато прочетеш и последната глава, вече ще си влюбен в шаха. А ползите от тази игра са общопризнати! Тя повишава концентрацията, тренира паметта, развива фантазията, въображението и интуицията, изгражда усет за красота...“Занимавам се с шахмат почти половин век и през ръцете ми са минали много книги. Затова съм убедена, че мога да разпозная добрата книга, когато я видя, а „Шахмат за деца в приказки и примери“ е именно такава! Сигурна съм, че тя би била прекрасен подарък за всяко дете, което иска да се запознае с любимата ми стратегическа игра.”

Маргарита Войска, 11 пъти шампионка на България и гросмайстор по шахмат за жени

Ангел Христов е илюстратор, роден във Велико Търново през 1996 година. Изучава рисуване в частната школа на Емил Калоянов в родния си град, а после надгражда познанията си в колеж в Страсбург. Ангел е дълбоко вдъхновен от световните история и култура и се стреми да ги представя в творчеството си. Той вижда изкуството като ефикасен начин за визуално излагане както на конкретни, така и на абстрактни идеи.

10 ползи от играта на шах за развитието на детето:

Шахът помага за предотвратяване на болестта на Алцхаймер.

Докато играем шах, най-активната част от нашето тяло е мозъкът. Всеки мозък се нуждае от редовни упражнения. Медицински проучвания показват, че играта на шах намалява риска от деменция, тъй като развива функциите на мозъка. Това от своя страна намалява риска от болестта на Алцхаймер, а също и от тревожност и депресия. Неотдавнашно проучване на The New England Journal of Medicine показа, че хората над 75 години, които редовно играят шах, са склонни по-рядко да развият деменция, отколкото техните връстници, които не играят.

Шахът подпомага развитието на дендритите

Представете си антена, която улавя сигнали от други места. Колкото повече антени имате, толкова повече сигнали ще приемете и толкова повече знание ще придобиете. Всъщност става въпрос за дендритите на мозъка, които приличат на антени, които провеждат сигнали от други невронни клетки, към които са прикрепени. Изучаването на шах в ранна възраст предизвиква растежа на много дендрити.

Шахът повишава коефициентът на интелигентност на децата ви.

Смята се, че умните хора играят шах. Шахът определено е играта, която ще повиши IQ на вашето дете и това не е изненадващо. Проучване показа, че 4000 венецуелски ученици, както момчета, така и момичета, са повишили своето IQ след само 4 месеца обучение по шах. Ако искате детето ви да блести с високия си коефициент на интелигентност, шахматният свят го очаква.

Шахът повишава уменията на децата за решаване на проблеми.

В днешният бързо развиващ се свят, всеки ден се сблъскваме с множество проблеми и препятствия на всяка стъпка от живота си. Някои от проблемите се решават, някои от тях не, поради липсата на нужните умения. Като родител е необходимо да подготвите детето си за тези проблеми, да го научите как да ги решава и да продължава напред. Колкото по-рано започнете, толкова по-рано ще имате независимо, уверено в себе си дете. Шахът е блестящият пример за развиване на тези умения.

Шахът подобрява пространствените умения.

Тази способност се развива с изчисляването на вариации, което е задължителен елемент в шахматната игра. Играчите трябва да мислят с няколко хода  напред, визуализирайки промените и изобразявайки мислено следващи позиции. Едно от обясненията, че пространственото мислене на мъжете е по-развито отколкото при жените е, че много повече мъже, отколкото жени са се учили да играят шах като деца.

Шахът подобрява паметта.

Всеизвестен факт е, че играта на шах подобрява паметта. Докато играете шах, трябва да помните ходовете на опонентите си, както и заучени комбинации от ходове в шахматните дебюти.

Шахът развива и двете полукълба на мозъка.

Лявата половина на мозъка е свързана с логическото мислене и аналитичността, докато дясната отговаря за въображението и интуицията. В шахът всички тези елементи са силно застъпени.

Шахът повишава креативността.

Това е свързано с факта, че в шаха сме силно зависими от ходовете на съперника. Играчите могат да се озоват в милиарди различни ситуации, и във всяка от тях те трябва да измислят най-добрите възможни ходове. Това силно развива тяхната креативност.

Подобрява концентрацията на вашето дете.

Докато играете шах, концентрацията е от изключителна важност. Невъзможно е да играете шах и да мислите за нещо друго. По време на играта, детето трябва да обръща внимание на всеки отделен детайл и фигура. Всичко това развива концентрацията не само в шаха, но и в различни житейски ситуации.

Шахът учи на планиране и предвидливост.

Като тийнейджъри всички сме правили неща, без да мислим за последствията, за които после сме съжалявали. Характерната черта на всички шахматисти е, че те планират  и прогнозират през цялото време, независимо къде се намират. Така че, ако искате да имате тийнейджър с умения за планиране, действайте сега. Най-важният извод от всичко до тук е, че уменията, които се придобиват чрез тази игра, отиват далеч извън дъската и подготвят човека за житейски трудности и проблеми, научават го как да разрешава тези препятствия по творчески начин.

Да научите децата си как да играят шах още в най-ранна възраст, може да се окаже едно от най-великите неща, които ще направите за тях.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Шахмат за деца в приказки и примери
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
SAS Survival - част 2: Самозащита при нападение и навици за лична безопасност от кражби
Юрий Кормушин
Атеа букс
рейтинг:
1%
17,50 лв.
VS: Воините
Атеа букс
рейтинг:
1%
33,00 лв.
SAS Survival - част 3: Как да оцеляваме при всякакви условия, навсякъде
Крис Макнаб
Атеа букс
рейтинг:
1%
14,90 лв.
Митически чудовища
Крис Макнаб
Атеа букс
рейтинг:
1%
20,00 лв.
Търговия с душите ни
Марко Пицути
Атеа букс
рейтинг:
1%
22,00 лв.