Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Семеен кодекс и Закон за наследството IV/2024 (сборник нормативни актове)

Съставител: доц. д-р Венцислав Л. ПетровВ първата част на сборника са намерили място основ­ните нормативни актове, уреждащи семейните отношения в България или рефлектиращи по някакъв начин върху тези отношения – Семейният кодекс, Законът за лицата и семейството, Законът за закрила на дете­то, Законът за защита от домашно насилие, Правилникът за прилагане на Закона за закрила на детето, Правилникът за прилагане на Закона за защита от домашно насилие. Поместени са и семейните кодекси от 1985 г. и от 1968 г.

На следващо място са разположени двата наследствено­правни закона, действали в България от Освобождението до днес – както действащият Закон за наследството от 1949 г., така и предходният Закон за наследството от 1890 г.

Под линия към всеки от актовете са направени бележ­ки, изразяващи се в препращане към поместените в края на сборника тълкувателни решения и постановления; възпро­извеждане на стари редакции на съответната разпоредба; сравнения и отграничения с близки институти; цитиране на извлечения от решения по конкретни дела и др. Тези бележ­ки нямат претенция за изчерпателност, а целят единствено да подпомогнат студентите и практикуващите юристи при тълкуването на съответната разпоредба.

В последния раздел са поместени по-важните тълкува­телни актове на Върховния касационен съд и на Върховния съд (до 1996 г.) в областта на семейното и наследственото право. Поради смесения характер на много от гражданските правоотношения, редица от публикуваните актове засягат и важни въпроси на облигационното право, вещното право и общата част на гражданското право, както и на гражданско­процесуалното право и на търговското право.

Сборникът не претендира за изчерпателност на предста­вените тълкувателни актове.

От съображения за удобство в т. I на този раздел са съ­брани тълкувателни актове, посветени предимно на семей­ното право, а в т. II – тълкувателни актове, разглеждащи наследственоправни институти. Разделението е условно. Във всяка една от точките подредбата на тълкувателните актове следва, доколкото това е възможно, структурата на съответ­ния нормативен акт – Семейния кодекс (респ. СК-85 и СК-68) и Закона за наследството.

Поместени са основно тълкувателни актове, които са за­пазили своето действие и към днешна дата. Части от някои тълкувателни решения, изгубили своето правно действие, са пропуснати.

При някои от тълкувателните актове са поместени само диспозитивите. Други, поради основополагащото им значе­ние, са представени в тяхната цялост.

Сборникът е предназначен както за студенти от юриди­ческите факултети, така и за практикуващи юристи.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Семеен кодекс и Закон за наследството IV/2024 (сборник нормативни актове)
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Преди да се родя и след смъртта ми
Ивайло Петров
Сиела
рейтинг:
1%
17,90 лв.