Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Сексуалната революция

"Светът позволява не само тук-там да бъде управляван от хора, на които психиатрите би следвало да припишат проявленията на душевно заболяване; и нещо повече: хората от всички континенти на практика са душевноболни; те реагират духовно по ненормален начин, в разрез със собствените си желания и реални възможности. То е признак за ненормална реакция: да умираш от глад сред изобилието; въпреки наличните въглища, строителни машини, милиони квадратни метри свободна земна площ и т.н., да бъдеш изложен на дъжд и студ; да вярваш, че един могъщ бог с дълга бяла брада управлява всичко и че човек е изложен на смърт и погибел заради произвола на тази власт; да си въодушевен да убиваш хора, които не са ти причинили нищо, и да вярваш, че трябва да завоюваш една страна, за която никога не си чувал нищо; сам да ходиш в дрипи, а да се чувстваш като представител на величието на нацията, към която принадлежиш; да желаеш безкласово общество и да смяташ за такова общността на народа заедно с преследващите печалбата; да забравиш какво е обещал един държавен ръководител преди да стане фюрер на нацията; изобщо да повериш на отделни хора - дори когато те са държавници, такава власт над собствения ти живот и съдба; да не можеш да си представиш, че и тъй наречените велики управници на държавата и на икономиката спят, ядат, имат сексуални смущения, ходят по нужда, и са също толкова обладани от несъзнавани, неконтролирани емоционални импулси, колкото и обикновените простосмъртни; да смяташ побоя на децата в служба на културата за нещо напълно естествено; да забраняваш на младите хора в разцвета на живота им щастието на любовното сливане. Бихте могли да продължите списъка до безкрайност... Проблемна е не психологията на държавните мъже, а тази на масите."
Из книгатаНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Сексуалната революция
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Вилхелм Райх -

Роден е на 24 март 1897 година в Добцау, Галиция. Започва да придобива слава като студент по медицина, сред най-надарените психоаналитици около Зигмунд Фройд. С времето обаче неговите идеи се радикализират и придобиват политически импликации. Така той се превръща в един от най-противоречивите мислители на миналия век.
Райх показва огромна ерудираност и познание в области като психонализата, културната антропология, биологията, философията, икономиката, социологията, литературата. Негови идеи повлияват на редица писатели и мислители
До 1924 г. Райх се смята от Фройд за една от големите надежди на психоанализата. Райх организира успешни методологични семинари, помагащи за развитието на цялото психоаналитично движение. За разлика от повечето си колеги и последователи на Фройд, които смятат, че Фройд преекспонира значението на „сексуалността“, Вилхелм Райх смята, че напротив – ролята на сексуалността е много по-голяма. През хаотичните години след първата световна война, той използва комунистически и социалистически организации в Австрия и Германия, за да говори в бедняшките квартали и да образова безплатно в „сексуална и психическа хигиена“ хиляди младежи от социалните низини. Фройд е изцяло против „политизирането“ на психоанализата и отношенията му с Райх се изострят, а след 1933 г. окончателно се втвърдяват.
С утежняване на политическата атмосфера във времето между двете световни войни и идването на власт на Адолф Хитлер започват преследванията на идеите, работата и личността на Вилхелм Райх. Книгите му са горени от нацистите в Германия и Австрия, откъдето той бяга към Скандинавия. След публикуването на неговия opus magnum – „Масовата психология на фашизма“ през 1933 г., възгледите му биват възприемани за прекалено радикални от психоаналитичното общество и дори от революционното крило на комунистическата партия, като Райх бива изключен и от двете организации.
Скоро след идването на власт на Адолф Хитлер книгите на Райх започват да бъдат изгаряни, и той е принуден да емигрира в Дания, а след това – Норвегия. В двете скандинавски страни Райх не получава голяма подкрепа и още преди настъпването на войските на Хитлер, Райх с помощта на някои все още неотказали се от него интелектуалци като Бронислав Малиновски, успява да намери убежище в САЩ. Въпреки първоначалния прием в страната, не след дълго, през 1956 г., книгите на Райх са горени и на новия континент, а лабораторията и оборудването му биват насечени с брадви. Райх е арестуван и умира от сърдечна недостатъчност, докато пребивава в затвора.
Зрялата работа на Вилхелм Райх се фокусира повече върху характеровата структура на масите, отколкото върху индивидуалните невротични симптоми и заболявания. Вследствие книгите му пропагандират за непотисната юношеска сексуалност и широко достъпно сексуално образование, свободно ползване на контрацептиви и правото на аборти, важността на сексуалната икономика и икономическата независимост на жените, хуманни работни условия за работническата класа, разбиване на тоталитарното патриархално семейство. Анализите му описват ригидни, емоционално бронирани и смазани човешки общества населявани от импотентни, психически и биологично увредени човешки маси, които в неспособността си на пълноценен любовен живот и оргазъм, стават несъзнавани организатори и съучастници на смазващи, перверзни тоталитарни режими.

Свързани продукти
Надгробен камък за Ромен Гари
Нанси Хюстън
Леге Артис
рейтинг:
1%
5,00 лв.
К. Г. Юнг/ Лексикон - термини и понятия по аналитична психология
Дарил Шарп
Леге Артис
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Анализ на характера
Вилхелм Райх
Леге Артис
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Откриване на оргона - Функция на оргазма
Вилхелм Райх
Леге Артис
рейтинг:
1%
24,00 лв.
Масовата психология на фашизма
Вилхелм Райх
Леге Артис
рейтинг:
1%
32,00 лв.