Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Димитър Талев - Съчинения в 15 тома - том 5 - Усилни години. На завой

Сборник с романите „На завой“ - книга с най-парливите обществени и национални проблеми след войните и „Усилни години“ – Генерална репетиция за тетралогията

Уникално издание на забравения шедьовър на Димитър Талев, неиздаван от 1930 година

С трилогията „Усилни години” младият Димитър Талев прави опит да осъществи породилото се в него убеждение, че „требва да напише нещо големо за Македония”. Илинденско-Преображенското въстание, озарило с пожарите си детството му, не му дава мира. И заедно с това разбирането, че това събитие трябва да бъде изобразено в по-широко белетристично платно.

Така се ражда епическото романово повествуване – трилогията „Усилни години” – смел опит на младия автор да разкрие подготовката, кулминацията и поражението на въстанието. Затуй и частите са три: „В дрезгавината на утрото” (1928), „Подем”(1929) и „Илинден”(1930).
„Усилни години“ е исторически роман, който тематично се отнася до Илинденско-Преображенското въстание в Македония, но по същество е социално-политическо повествование, свидетелстващо за сложните и драматични процеси в българското общество през 20-те години на ХХ в. Писателят ни предлага да прочетем как българите в тази многострадална част от отечеството ни понасят тегобите на несвършващото робство, как зрее идеята за самостоятелно разрешаване на нерешения от великите сили национален проблем и как народът събира разпилените си енергии за могъщ удар върху разпадащата се Османска империя и по бездушната и егоистична Европа. Но зад този тематичен воал на повествованието се експонират социалните проблеми на българското общество след Първата световна война; то излиза от своето разрушение и вцепенение и се възбужда за съзидателни действия.

Заглавието на романа "На завой" точно обозначава основната му тема: пътят вече се обръща. Тук не става дума за кръстопът, за генерален избор, а само за решение на отделната личност, за да поеме по пътя след завоя, а не да остане на старото си място, до което е стигнала. Това означава обаче че човек трябва да се откаже от предишния си радикализъм, признавайки че се е подвел по идеалистичния блясък на примамливата цел, и да се заеме с конкретен и упорит труд. Преди да започне да реформира обществото, личността е длъжна да погледне в себе си, да се промени и със собствените си ръце да построи нещо устойчиво и полезно за всички.

Панчо АнчевНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Димитър Талев - Съчинения в 15 тома - том 5 - Усилни години. На завой
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
 • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
 • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Димитър Талев -

В тази категория на онлайн книжарница Сиела може да намерите произведения на бележити български писатели, сред които и Димитър Талев. Днес ви срещаме именно с част от неговото творчество, като от ciela.com бихте могли бързо и удобно да поръчате желаните от вас книги.

Кой е Димитър Талев?

Той е български писател и журналист, роден на 1.09.1898 г. в Прилеп, Македония.

Неговите родители били скромни и достойни хора, а в семейството им се усещала любовта към родината. Имал и по – голям брат. Още в ранните си ученически години Димитър Талев проявявал любов към книгите и четенето.

Едва 9-годишен губи баща си. Това е моментът, в който той написва и първото си стихотворение, следват и още. Като ученик започва да пише и разкази.

През 1912 г. постъпва в Солунската българска мъжка гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, а гимназиалното си образование завършва през 1920 г. в Битоля. Желанието му да продължи да учи го отвежда в Загреб и Виена, където учи за кратко.

През 1925 г. успява да завърши българска филология в Софийския университет. Още в началото на 20-те години на 20 век писателят започва да се занима с публицистика. Съдейства на едни от най-популярните вестници „Зора и „Македония“ като редактор, коректор и журналист.

Неговите младежки години са белязани от лишения, несигурни времена на войни и въстания, което се отразява и на неговото творчество.

Бил е член на Съюза на българските писатели, но след като е обявен за „фашист“ го изключват от него. Два пъти е арестуван. За известно време е изпратен в централния затвор в София, както и в „трудови-изправителни селища“.

Умира на 20.10.1966 година в София.

Кои са едни от най-известните произведения на българския писател и журналист Димитър Талев, които може да поръчате на ciela.com?

 • „Железният светилник“;
 • „Преспанските камбани“;
 • „Илинден“;
 • „Гласовете ви чувам“.

Защо тези романи са сред едни от най-значимите в творчеството на писателя?

„Железният светилник“ е първата книга от тетралогията му за българите в Македония в края на 19 и началото на 20 век, техният живот и борби на революция. Това е исторически роман, отразяващ борбите на българите за политическа и църковна независимост. Разказва за сложността на обществените и лични отношения на едно възрожденско семейство, това на Лазар Глаушев. „Железния светилник“  е смятан за един от ценните и завършени романи в балетристиката ни.

„Преспанските камбани“ е книга номер две от тетралогията. В нея писателят разгръща темата за народа и значението му за историята, личният героизъм. Произведението излиза през 1954 година, но не продължава жанровата линия на първата книга. Въпреки това измисленият образ на Лазар Глаушев остава като част от историята.

В тетралогията от значими романи е и „Илинден“, която е третата книга от нея, отново подходяща за учещи, но и за всеки, който иска да се докосне до творчеството на Димитър Талев. Любопитното за  „Илинден“ е, че е отпечатана през 1953 година, преди романа „Преспанските камбани“. Смята се, че това се е случило във връзка с честването на 50 години от Илинденското въстание, за което се споменава в романа.

„Гласовете ви чувам“ е последният четвърти роман от тетралогията романи, която излиза от печат през 1966 година. Той се отличава от останалите три книги с повече политически елементи. Сюжетната линия разказва за живота на сина на Глаушев.

Кои други негови книги може да закупите от онлайн книжарница Сиела?

 • „Дълг и чест - Хилендарският монах“;
 • „Дълг и чест - Гоце Делчев“;
 • „На завой“;
 • „Съчинения в 15 тома - том 11 - Повести и разкази“;
 • „Съчинения в 15 тома - том 8 - Самуил, цар български - книга 3 – Погибел“.

Свързани продукти
Железният светилник
Димитър Талев
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Гласовете ви чувам
Димитър Талев
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
14,00 лв.
Илинден
Димитър Талев
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
18,00 лв.
Преспанските камбани
Димитър Талев
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
12,00 лв.
На завой
Димитър Талев
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
15,00 лв.