Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Сънища и стигми

„Сънища и стигми“ е сборник разкази с (не)очакван край, посветени тъкмо на тези „на пръв поглед банални, но в същото време съдбовни мигове“ от историята на Чехословакия.За какво се боричкат Ян Кубиш и Йозеф Габчик на Коледа 1941 г.? Дали през 1942 г. енорийският свещеник на Лидице Йозеф Щемберка очаква с нетърпение лятото? Може ли Едвард Бенеш да направи снежен човек? С какво намокря гащите си Милош Земан, докато гледа Спартакиада?

Има моменти, на които сякаш можеш да се убодеш – сякаш историята е поспряла да си поеме дъх, за да отприщи цялата си натрупана сила. „Сънища и стигми“ е сборник разкази с (не)очакван край, посветени тъкмо на тези „на пръв поглед банални, но в същото време съдбовни мигове“ от историята на Чехословакия – от самото ѝ създаване през 1918 г. до „Кадифената революция“ и края на комунистическия режим 1989 г. Книгата обаче представя тези мигове по-скоро като кадри от исторически филм, отколкото като низ от факти, а пъзелът се допълва от вградените цитати от вестникарски публикации. В сюжетните линии разпознаваме личности и събития, оставили отпечатък не само върху чешката, но и върху общоевропейската история.

Майсторът на „литературата на факта“ Иржи Падевет умело си служи с комични детайли и привидни баналности, за да внуши на читателя трагизма на миналото и да му напомни, че понякога нещата, които на пръв поглед ни се струват тривиални, могат да променят посоката на събитията и личните житейски истории.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Сънища и стигми
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • Доставката на закупен правен софтуер на Сиела Норма АД е безплатна.
Свързани продукти
Mall
Ерик Богосян
Парадокс
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Московиада
Юрий Андрухович
Парадокс
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Истoрия нa скитникa eврeин
Жaн Д'Oрмeсoн
Парадокс
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Измaмитe нa нoщтa
Джeзуaлдo Буфaлинo
Парадокс
рейтинг:
1%
7,00 лв.
Sеxus
Хeнри Mилър
Парадокс
рейтинг:
1%
10,00 лв.