Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Революцията в България 1989-1990

В книгата са представени пълно и нюансирано радикалните промени, които настъпват в годините на перестройката на Михаил Горбачов във външната политика на Съветския съюз, съветско-американските отношения, ситуацията в социалистическите страни от съветския блок, довели до края на Студената война и мирните, либерални революции в социалистическите страни от Централна и Югоизточна Европа.Представят се особеностите на „реалния социализъм“ и т.нар. развито социалистическо общество в България, което се оказва нито социалистическо, нито развито и по-скоро уродливо развито. Показват се мижавите имитации на преустройство и либерални реформи на комунистическите управници в България, тяхното идеологическо скудоумие и лицемерие, прикриващо желанието им да запазят властта на всяка цена. Централно място заема разказът за онези достойни български интелектуалци, които съхраняват със своето инакомислие идеите на хуманизма, с критиката и творчеството си вдъхновяват гражданската опозиция у нас срещу личния режим на Живков в името на свободата, демокрацията и правата на човека; за дисидентите и правозащитниците, развитието, идеите, противоречията, постиженията и слабостите на независимите сдружения. Разказва се как благодарение на тяхната дейност „дворцовата революция“ на 10 ноември 1989 г. прераства в бурен революционен процес, принуждава комунистическото ръководство да ускори демократичните реформи и да приеме преговори с опозицията на кръглата маса, което слага началото на българския „договорен преход“ към демокрация и свободна пазарна икономика.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Революцията в България 1989-1990
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Оставка
Веселин Желев
Издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Българи и другоземци от средновековното време - Седмокнижие за средновековната история на България - Книга III
Васил Гюзелев
Издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Българската армия и спасяването на българските евреи 1941-1944
Димитър Недялков
Издателство на БАН „Проф. Марин Дринов“
рейтинг:
20%
30,00 лв.
The Bulgarian Army and the Rescue of Bulgaria's Jews 1941-1944
Prof. Dimitar Nedialkov
Prof.Marin Drinov Academic Publishing House
рейтинг:
1%
35,00 лв.
Богатство и бедност сред селските общости в провинция Румелия през XVII-XVIII в.
Стефка Първева
Издателство на БАН Проф. Марин Дринов
рейтинг:
1%
25,00 лв.