Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Приказка без край - твърда корица

Съвсем обикновено момче с малко дългото име Бастиян Балтазар Букс живее обикновен живот в съвсем обикновен град. И не харесва живота си...

Впусни се в приказката, която прави читателя си свой герой

Майка му е починала, в училище го смятат за чудак, дори родният му баща не го разбира. Нищо друго не му остава, освен да избяга в света на мечтите...

В една антикварна книжарница намира голяма красива книга, озаглавена Приказка без край, уединява се на един таван и започва да чете увлекателната история за приказната страна Фантазия и за нейните обитатели.

  • Оригинално заглавие: Die unendliche Geschichte, Michael Ende;
  • Преводът е дело на: Николай Краев.Откъс от „Приказка без край“ на Михаел Енде

Този надпис стоеше върху стъклената врата на едно малко магазинче и, разбира се, изглеждаше така само ако човек гледа от вътрешността на полутъмното помещение към улицата.

Навън беше сив, студен ноемврийски ден и валеше като из ведро. Капките се стичаха по стъклото и по изписаните с много заврънкулки букви. През вратата се виждаше само зидът от другата страна на улицата, целият в мокри петна от дъжда.

Внезапно вратата се отвори така рязко, че висящият над нея грозд от малки месингови звънчета тревожно задрънча и дълго не можа да утихне.

Виновникът за тази тупурдия беше едно пълно момченце, на около десет-единайсет години. Мокрите кичури на тъмнокестенявата коса падаха върху лицето му, палтото му беше подгизнало и от него капеше вода, а ученическата му чанта висеше, преметната през рамо. Пребледняло и задъхано, то стоеше като приковано на прага на отворената врата, сякаш не беше тичало така бясно допреди малко.

Пред него се откриваше дълго и тясно помещение, чийто край се губеше в сумрака. Лавиците по стените достигаха до тавана и бяха претъпкани с книги с каква ли не щеш форма и размери. По пода се издигаха камари от грамадни томове, на няколко маси бяха натрупани купчини от по-малки книги с кожена подвързия, които блестяха със златните си кантове. В другия край на помещението, иззад стена от книги, висока човешки бой, проникваше светлина от лампа. Кръгчета дим пресичаха от време на време хвърляния от нея сноп лъчи, разширяваха се и изчезваха нагоре в тъмнината. Наподобяваха сигналите, с които индианците си предават съобщения от хълм на хълм. Явно, че там седеше някой, и действително в този момент момчето чу иззад стената от книги един доста троснат глас:

— Можете да се чудите вътре или вън, но затворете вратата! Става течение.

Момчето послушно и тихо затвори вратата. След това се доближи до стената от книги и надзърна предпазливо иззад ъгъла. Един пълен, набит човек седеше в протритото кожено кресло с висока облегалка. Беше облечен в смачкан черен костюм, който изглеждаше изтъркан и някак си прашен. Жилетка на цветенца придържаше корема му. Мъжът беше плешив, само зад ушите му стърчеше по един кичур бели коси. Лицето му беше червено и напомняше зъл булдог. Върху носа с форма на патладжан се мъдреха малки златни очила. Освен това мъжът пушеше крива лула, която висеше в единия ъгъл на устата му, провисила се на една страна. Той държеше на коленете си книга, явно я беше чел допреди малко, защото при затварянето беше оставил дебелия показалец на лявата си ръка пъхнат между страниците — като знак докъде е стигнал.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Приказка без край - твърда корица
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • Доставката на закупен правен софтуер на Сиела Норма АД е безплатна.
Свързани продукти
Приказка без край
Михаел Енде
Дамян Яков
рейтинг:
1%
9,80 лв.
Сатанархеолъжалкохолистичният пунш на желанията
Михаел Енде
Дамян Яков
рейтинг:
1%
8,00 лв.
Момо
Михаел Енде
Дамян Яков
рейтинг:
1%
9,80 лв.
Училище за вълшебства и други истории
Михаел Енде
Дамян Яков
рейтинг:
1%
14,00 лв.
Родриго Свирепия и неговият оръженосец Дребчо
Михаел Енде, Виланд Фройнд
Колибри
рейтинг:
1%
22,00 лв.