Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Причиняване на смърт и телесна повреда при професионална непредпазливост (чл. 123 и 134 НК)

  • Автор: Надя Пандилова;
  • Дизайн на корица: Дамян Дамянов.

Настоящата книга представлява цялостно изследване на съставите на причиняване на смърт и телесна повреда при т.нар. професионална непредпазливост.Анализирани са обективните и субективните признаци на престъпленията по чл. 123 и 134 НК, както и същността на професионалната непредпазливост като една винаги квалифицирана непредпазливост, разкриваща поначало по-висока степен на вина в сравнение с „обикновената“. Особено внимание е отделено на произхода на опасността при дейностите по чл. 123 и 134 НК; „правната регламентация“ на дейността; незнанието като причина за последващото нарушаване на правилата; както и самото нарушаване на правилата, разкрито в светлината на същинско изпълнително деяние при съставите на чл. 123 и 134 НК. Направен е исторически преглед на развитието на понятието „професионална непредпазливост“, въз основа на който се разглежда и проблемът за условността на понятието в наши дни. Разгледани са и теоретичните проблеми, възникващи при тази квалифицирана форма на непредпазливостта и са приведени допълнителни аргументи за извеждането на обективния критерий „бил длъжен“ от понятието за непредпазливостта, наложени от спецификата на съставите на чл. 123 и 134 НК.

Резултатите от изследването са използвани за обосноваване на предложения de lege ferenda. Изследването е предназначено за съдии, прокурори, адвокати, студенти по право, както и за всички, проявяващи интерес към материята.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Причиняване на смърт и телесна повреда при професионална непредпазливост (чл. 123 и 134 НК)
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • Доставката на закупен правен софтуер на Сиела Норма АД е безплатна.

За Автора

Надя Пандилова -

Надя Пандилова е юрист с опит в сферата на наказателното и банковото право. Завършва специалност „Право“ в ЮФ на УНСС през 2016 г., а през 2021 г. придобива докторска степен по „Наказателно право“ от същия университет. Автор на научни публикации в областта на наказателното право и криминологията.

Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Войната за вдигнатия капак на тоалетната чиния - Защо мъжете не чуват, а жените не могат да се ориентират по карта
Алън и Барбара Пийз
Сиела
рейтинг:
100%
16,00 лв.
Ерик - Истории от света на диска
Тери Пратчет
Сиела
рейтинг:
1%
17,90 лв.
Христо Ботйов - Опит за биография
Захарий Стоянов
Сиела
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.