Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Димитър Талев - Съчинения в 15 тома - том 2 - Преспанските камбани

Втората част от тетралогията на Димитър Талев изследва живота на Глаушеви, а чрез тяхната съдба и съдбата на българите в Преспа

„Ама човек требва да бъде господар на живота, не да се оставя да го отнесе като порой. За това са разумът му и просвещението му.“, „Преспанските камбани“, Димитър Талев


В „Преспанските камбани“ авторът разказва за нарушеното спокойствие на историята. Демонът на борбата е придобил глас. Променили са се Лазар Глаушев, Райко Вардарски, техните последователи. Талевото разбиране за народа освободител се отразява върху личната човешка характеристика. Тя става зависима от борческите добродетели, от личния героизъм.

Из македонската земя се срещат малки, схлупени черквици, заровени дълбоко в земята. По външен вид те не се отличават от заобикалящите ги къщи. Но когато надникнем вътре, пред нас заблестяват с цялата си красота майсторските иконостаси, вдъхновени дърворезби, сътворени от прочутите майстори-поети на Дебърската школа.

Такива са и героините на Талев. За да разберем истинската им красота, писателят ни кара да влезем в душите им и там ние виждаме колко много героизъм и поезия се таят в онзи тайнствен полумрак, където бушуват чувствата, където се раждат мислите и се открояват решенията за благородни и честни дела.


Ефрем КарамфиловВтората книга на Димитър Талев от тетралогията за народните борби за политическа и църковна независимост в Македония, включваща още „Железният светилник“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“

Вторият роман от поредицата е за развълнуваното, разбунено море на националноосвободителната борба, за нейния апогей преди Освобождението. Тук царува вече трезвият, разсъдителен, деен и жертвеготовен син на Стоян Глаушев и Султана – Лазар, съпътстван от сияйната си жена Ния.

Мъчителните преживявания на Лазар и Ния във връзка с късното
раждане на техния син, нещо, което заема едни от най-добрите страници на романа, има двузначен смисъл – освен лична,
дълбока семейна драма, то е и неизказана мъка във връзка с продължаването на делото, с поемането на борбата.

Тончо ЖечевНапишете вашето мнение
Вие оценявате:Димитър Талев - Съчинения в 15 тома - том 2 - Преспанските камбани
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Железният светилник
Димитър Талев
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Гласовете ви чувам
Димитър Талев
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
14,00 лв.
Илинден
Димитър Талев
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
18,00 лв.
Преспанските камбани
Димитър Талев
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
12,00 лв.
На завой
Димитър Талев
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
15,00 лв.