Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Прекратяване на наказателното производство в съдебно заседание

SKU
9789542846611


Regular Price 15,00 лв. Special Price 12,00 лв.

Автор: Дебора Вълкова-Терзиева-20%

Прекратяването на наказателното производство не е нов правен институт в българското процесуално законодателство. Той има своето място както в Закона за углавното съдопро­изводство от 1897 г. (отм.), така и в следващите процесуални закони – НПК от 1952 г. (отм.), НПК от 1974 г. (отм.) и дей­стващия НПК.

Прекратяването на наказателното производство се опреде­ля като общ наказателнопроцесуален институт, защото намира приложение във всички фази и стадии на процеса и е необходимо да бъдат на­правени някои уточнения:

Първо, настоящото изследване е насочено единствено към прекратяване на наказателното производство в съдебното за­седание на първа инстанция. Причината се състои в това, че спецификите и съществените проблеми на практиката и док­трината при прекратяване на наказателното производство от съда са именно в този стадий на съдебната фаза на процеса. Освен това, предпоставките за прекратяването, както и реда за това, са почти идентични в съдебните заседания на първата, въззивната и касационната инстанции.

Второ, на анализ е подложено само прекратяването на наказателното производство в съдебното заседание на първа инстанция по делата от общ характер. Причините за това са следните:

Специфичните основания за прекратяване на делата от частен характер, регламентирани в чл. 24, ал. 5 НПК, вече са из­следвани подробно в доктрината.

Общите основания за прекратяване по чл. 289, ал. 1, вр. чл. 24, ал. 1, т. 2 – т. 10 НПК, важими и за делата от частен харак­тер, разкриват редица особености, които заслужават самостоя­телна и отделна разработка.

Вероятно част от изложените тези няма да бъдат приети за безспорни. Но ако те породят научна дискусия, една от целите на този труд ще бъде постигната.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Прекратяване на наказателното производство в съдебно заседание
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
-20%
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
Regular Price 23,00 лв. Special Price 18,40 лв.
-20%
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
Regular Price 17,90 лв. Special Price 14,32 лв.
-20%
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 25,00 лв. Special Price 20,00 лв.
-20%
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 30,00 лв. Special Price 24,00 лв.
-20%
Преди да се родя и след смъртта ми
Ивайло Петров
Сиела
рейтинг:
1%
Regular Price 17,90 лв. Special Price 14,32 лв.