Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Правна закрила на видео и електронните игри като обекти на интелектуалната собственост

Правна закрила на видео и електронните игри като обекти на интелектуалната собственост - цялостно монографично изследване на Христина Георгиева

„Правна закрила на видео и електронните игри като обекти на интелектуална собственост“ е първото в България цялостно монографично изследване, посветено на авторскоправната закрила на видео игрите като нетрадиционен обект на правото на интелектуална собственост.

  • Автор: Христина Георгиева;
  • Дизайн на корицата: Теодор Лазаров;
  • Дата на издаване: януари 2022;
  • ISBN: 978-954-28-3779-4.


Първото в България цялостно монографично изследване, посветено на авторскоправната закрила на видео игрите

„Правна закрила на видео и електронните игри като обекти на интелектуална собственост“ е първото в България цялостно монографично изследване, посветено на авторскоправната закрила на видео игрите като нетрадиционен обект на правото на интелектуална собственост. Трудът проследява правните подходи, възприети в различни правни системи по отношение на видео игрите, включително на ниво Европейски съюз (ЕС). Разгледани са законодателни и доктринерни виждания по темата, както и проблеми на правоприлагането. Анализирана е съдебна практика на Съда на ЕС, на Върховния съд на САЩ, на италиански, френски и други национални съдилища. Съпоставени са видео игрите със сходните произведения като сборните произведения по смисъла на чл. 10 и 11 от ЗАПСП, компютърните програми и аудиовизуалните произведения. Изяснено е съдържанието на авторското право върху видео игра като сбор от конкретни неимуществени и имуществени правомощия на автора, респективно носителя на авторско право. Трудът допринася и за теоретичното изясняване на въпроси, свързани с приложимостта по отношение на видео игрите на сродните на авторското право права и други права на индустриална собственост – права върху търговски марки, промишлени дизайни, патенти, полезни модели, топологията на интегралните схеми и други, чрез които е възможно да се постигне още по-широк обхват на правна закрила. Без да се превръща в самостоятелен проблем на изследването, за първи път у нас аргументирано се засяга и детайлно се анализира въпросът за данъчните и други финансови стимули за подпомагане и развитие на индустрията с видео игри в България.


За автора:

Д-р Христина Георгиева е магистър по „Право“ от Университета за национално и световно стопанство (2009 г.), където паралелно придобива и професионална квалификация по „Банково дело“ (2009 г.), а през 2020 г. – образователна и научна степен „доктор“ по професионално направление „Право“, специалност „Изобретателско, авторско и патентно право“. Била е хоноруван асистент в УНСС по дисциплините: „Търговско право“ (2016 г.), „Основи на правото“ – курс, преподаван на английски език (2017 г.), и „Право на интелектуалната собственост“ (2019 г.) От 2020 г. членува в Европейския институт по право и е лектор в лятно училище по Европейско частно и сравнително право, което се организира ежегодно от Юридическия факултет на Университета в Залцбург, Австрия и Академията по европейско частно право.

Автор е на общо 27 научни публикации – на български и английски език. Участва в програми и осъществява докторантски и научноизследователски мобилности в Юридическите факултети на Университети в Гренобъл (Франция), Залцбург (Австрия), Загреб (Хърватия), Любляна (Словения), Мюнхен (Германия), Перуджа (Италия), Солун (Гърция), и Университет „Харвард“  (САЩ). Владее английски език, ползва испански и френски език. Адвокат към Софийска адвокатска колегия.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Правна закрила на видео и електронните игри като обекти на интелектуалната собственост
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Наказателно право - Особена част - Престъпления против собствеността
проф. д-р Александър Стойнов
СИЕЛА
рейтинг:
1%
23,00 лв.
Ерик - Истории от света на диска
Тери Пратчет
Сиела
рейтинг:
1%
17,90 лв.
Христо Ботйов - Опит за биография
Захарий Стоянов
Сиела
рейтинг:
1%
16,00 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Аз и моите приятели
Вергиния Генова
СИЕЛА
рейтинг:
1%
3,50 лв.