Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Политиката

В „Политиката“ – тази съдържателна и важна книга, едновременно проницателна и блестящо увлекателна, най-известният американски дипломат обяснява каква трябва да бъде външната политика на САЩ. В седем глави “Политиката” дава кристално ясна оценка как издигането на САЩ в световна доминираща сила през ХХ век може ефективно да бъде съчетано със спешната потребност през ХХI век да бъде постигнат нов световен ред. Книгата съдържа и послеслов от автора, който се отнася до ситуацията след датата 11 септември 2001 г., отразила се преломно на новата световна междуранодна политика.

Преводач: Боряна Вулова„Политиката“ (с оригинално заглавие „Does America needs a Foreign Policy”) на видния аме­рикански държавник Хенри Кисин­джър, съветник по въпросите на националната сигурност по време­то на президента Ричард Никсън и държавен секретар при президента Джералд Форд, може да се характери­зира като политическо есе върху настоящето и бъдещето на аме­риканската външнополитическа стратегия.

Идеите на Кисинджър отчитат новите реалности в света след падането на желязната заве­са и отправят поглед в бъдещето, без да пропускат нито един земен регион и дори отделни държави. В специално написан послеслов бив­шият държавен секретар се спира на непосредствените задачи на американската външна политика след терористичните удари в САЩ на 11 септември 2001 година.

В “Политиката” Хенри Кисинджър формулира съвсем ясно и катего­рично хегемонното положение на САЩ в света след края на студена­та война: “Международната сцена представлява странна смесица от зачитане и подчинение на амери­канската мощ, съчетана понякога с гняв към нейните препоръки и объркване, що се отнася до дъл­госрочните й цели... Съедине­ните щати имат превъзходство, което не е оспорвано дори от най-великите империи на ми­налото. От въоръженията до предприемачеството, от науката до технологията, от висшето об­разование до културата САЩ зае­мат безпрецедентна доминираща позиция на цялото земно кълбо... САЩ се смятат ед­новременно за източник и гарант на демократичните институции по земното кълбо и все повече се утвърждават като арбитър за чест­ността на избори в други страни и в прилагането на икономически санкции или други задължителни мерки, ако изискванията им не се изпълняват.” Това е базата, на която Кисинджър гради изводите си за външната политика на САЩ.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Политиката
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Японски загадки - Урагири
Лора Джо Роуланд
Труд
рейтинг:
1%
6,99 лв.
Световен ред
Хенри Кисинджър
Труд
рейтинг:
1%
40,00 лв.
Дипломацията
Хенри Кисинджър
Труд
рейтинг:
1%
55,00 лв.
Лидерство - Шест трактата за световната стратегия
Хенри Кисинджър
Труд
рейтинг:
1%
55,00 лв.
Кризите - юбилейно издание
Хенри Кисинджър
Труд
рейтинг:
1%
45,00 лв.