Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Поезия, том 2: 1961-1982

Двадесет години след това. От 1962 до 1982.
Случиха се много неща и тези стихотворения са нещо като дневник, като разказ за живота ми - от младостта към съзряването.
Бях учител в Малко Търново, после драматург и режисьор в Бургаския театър.
Постепенно поезията беше изместена от драматургията и режисурата. Пишех все по-рядко стихове, но никога не престанах, разбира се.
Този втори том от моята поезия е разнообразен като теми: любовта, семейството, остаряването, театъра, преходността на времето и отново смъртта...
Първата ми стихосбирка излезе през 1963 година. Тя се казваше "Всичко ще изпитаме" и благодарение на нейния редактор Добри Жотев беше почти изцяло любовна. Нещо нетипично за времето. Едни критици жестоко я разкритикуваха, другия я обявиха като манифест на поколението на най-младите.
На следваща година излезе втората ми книга "Едно дете говори с баща си" - посрещната с възторг и дори награда, а след това забранена цели 20 години.
Не съм пресявал нищо от това, което съм писал на така наречената "партийна" тема. Не се срамувам от нищо, защото съм бил пределно искрен.
Поемата "А аз ще продължа" също беше забранена. Публикувах я за първи път също след 20 години. А сега се появява отново на бял свят след нови 20.
Много от тези стихотворения са посветени на Ивана - писани на една и съща дата през годините - 18 юли, нейният рожден ден. Сега част от тях още се пеят като песни: "Младостта си отива", "Остаряваме бавно", "Семеен спомен за Поморие", "Моето мъжко момиче"...

Недялко Йорданов


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Поезия, том 2: 1961-1982
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Недялко Йорданов -

Едва ли има човек, който да не е чувал за поета Недялко Йорданов. Но ако вие сте от тези хора, за които името му е слабо познато, време е да научите повече за този знаменит и вълнуващ български автор. 

В този раздел на онлайн книжарница Сиела ще откриете много негови литературни творби на изключително достъпни и атрактивни цени.

Кой е Недялко Йорданов

 

Недялко Йорданов е роден е през 1940г. в морския град Бургас. След като завършва гимназия в родния си град, се насочва към изучаване на българска филология в Софийския университет. Първите си стихове публикува още през далечната 1954г. и оттогава до днес е написал множество прекрасни стихосбирки. 

Освен с поезия, Недялко Йорданов е известен и със своите драматургични текстове, пиеси, публицистика, книги и пиеси за деца. Автор е на десетки постановки и сценарии за телевизия.

В биографията си има и не малко документални филми. Неговите произведения са впечатляваща част от съвременната българска литература и пример за висок стил и въображение.

Кои са най-известните му книги

 

Творческата биография на Недялко Йорданов е много богата и изпъстрена със стотици проекти. Недялко Йорданов е автор на множество пиеси за театър, радиотеатър и телевизионен театър.

В сайта на Сиела можете да купите различни произведения на известния поет и драматург. 

Освен негови популярни стихосбирки, от този раздел можете да се сдобиете и с книгите му за деца, някои пиеси и издания с белетристика. 

Не пропускайте да допълните домашната библиотека с някои от неговите емоционални лирични творби. Възползвайте се от промоциите и възможностите за големи отстъпки, които ciela.com предлага на своите потребители.

  •  "Не остарявай, любов".
  • "Все още".
  •  "Танц. Най - нови стихотворения".
  •  "Епопея на незабравимите".
  •  "Часът на истината".
  •  "Пиеси за деца".
  •  "67 сутрини".
  •  "Здравей, аз".
  • "Приключенията на Красимир и Владимир".

Награди и постижения

 

Сред множеството отличия, които поетът е получил през годините, се нареждат наградите:

  • "Златен Орфей" за цялостно песенно творчество.
  • "Златен Пегас".
  • "Марко Семов".
  • "Златен век".
  • "Златно перо".
  • орден "Стара планина".

Поетът е отличен и със званието почетен гражданин на родния си Бургас, както и на Малко Търново.

Свързани продукти
18 юли
Недялко Йорданов
ИК Жанет-45
рейтинг:
1%
7,50 лв.
Приключенията на Красимир и Владимир. Приключенията на Тамарка
Недялко Йорданов
Милениум
рейтинг:
1%
7,00 лв.
Поезия, том 1: Ранни стихотворения 1955-1961
Недялко Йорданов
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Танц. Най - нови стихотворения
Недялко Йорданов
Милениум
рейтинг:
1%
3,00 лв.
Здравей, аз / лукс.
Недялко Йорданов
Труд
рейтинг:
1%
24,99 лв.