Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Поезия, том 1: Ранни стихотворения 1955-1961

Тези стихотворения са ми особено скъпи.
Това са моите ученически и студентски стихове.
Бил съм 15, а после 21 годишен.
Влюбен. Наивен. Непорочен.
Качвах се на велосипеда след училище и отивах в морската градина. Сядах на пейката до паметника на Пушкин. Имах една тетрадка "широки редове" и пишех с молив. Химикалката още не беше открита. Бях луд по Лермонтов, Верхарн и Димитър Бояджиев. Току що бях открил Лилиев и Багряна, най-старите антикварни издания. И разбира се - прокълнатите поети: Франсоа Вийон, Артур Рембо... Съвременна българска поезия не четях, пък и тогава още не бяха се появили новите млади имена. Все пак беше 1955 година.
Откривах поезията с огромно удоволствие, пробвах всякакви форми, особено обичах белия стих. Но ми се струваше твърде лесен и непрекъснато усъвършенствах класическия.
Пишех интуитивно, само за себе си, и ревниво криех стихотворенията си, без да ги показвам дори на момичето, за които бяха повечето от тях.
Не ме вълнуваха обществените теми. Пишех за голямата си първа любов, преминала през много перипетии и останала почти платонична.
Пишех и за смъртта... Като всеки юноша имах предчувствието, че ще умра скоро. След време се оказа, че не стана така.
Пишех понякога и за баща си - оклеветен и убит съсвем млад, когато бях седемгодишен.
След толкова години, публикувам тези мои ранни стихове, защото открих, че все още ги харесвам. Дори повече от преди. С всичките им очевидни несъвършенства. Може би, защото за мене те са част от живота ми - най-чувствителната и най-искрената част.

Недялко Йорданов


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Поезия, том 1: Ранни стихотворения 1955-1961
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

 • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
 • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
 • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
 • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
 • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Недялко Йорданов -

Едва ли има човек, който да не е чувал за поета Недялко Йорданов. Но ако вие сте от тези хора, за които името му е слабо познато, време е да научите повече за този знаменит и вълнуващ български автор. 

В този раздел на онлайн книжарница Сиела ще откриете много негови литературни творби на изключително достъпни и атрактивни цени.

Кой е Недялко Йорданов

 

Недялко Йорданов е роден е през 1940г. в морския град Бургас. След като завършва гимназия в родния си град, се насочва към изучаване на българска филология в Софийския университет. Първите си стихове публикува още през далечната 1954г. и оттогава до днес е написал множество прекрасни стихосбирки. 

Освен с поезия, Недялко Йорданов е известен и със своите драматургични текстове, пиеси, публицистика, книги и пиеси за деца. Автор е на десетки постановки и сценарии за телевизия.

В биографията си има и не малко документални филми. Неговите произведения са впечатляваща част от съвременната българска литература и пример за висок стил и въображение.

Кои са най-известните му книги

 

Творческата биография на Недялко Йорданов е много богата и изпъстрена със стотици проекти. Недялко Йорданов е автор на множество пиеси за театър, радиотеатър и телевизионен театър.

В сайта на Сиела можете да купите различни произведения на известния поет и драматург. 

Освен негови популярни стихосбирки, от този раздел можете да се сдобиете и с книгите му за деца, някои пиеси и издания с белетристика. 

Не пропускайте да допълните домашната библиотека с някои от неговите емоционални лирични творби. Възползвайте се от промоциите и възможностите за големи отстъпки, които ciela.com предлага на своите потребители.

 •  "Не остарявай, любов".
 • "Все още".
 •  "Танц. Най - нови стихотворения".
 •  "Епопея на незабравимите".
 •  "Часът на истината".
 •  "Пиеси за деца".
 •  "67 сутрини".
 •  "Здравей, аз".
 • "Приключенията на Красимир и Владимир".

Награди и постижения

 

Сред множеството отличия, които поетът е получил през годините, се нареждат наградите:

 • "Златен Орфей" за цялостно песенно творчество.
 • "Златен Пегас".
 • "Марко Семов".
 • "Златен век".
 • "Златно перо".
 • орден "Стара планина".

Поетът е отличен и със званието почетен гражданин на родния си Бургас, както и на Малко Търново.

Свързани продукти
18 юли
Недялко Йорданов
ИК Жанет-45
рейтинг:
1%
7,50 лв.
Приключенията на Красимир и Владимир. Приключенията на Тамарка
Недялко Йорданов
Милениум
рейтинг:
1%
7,00 лв.
Поезия, том 2: 1961-1982
Недялко Йорданов
Захарий Стоянов
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Танц. Най - нови стихотворения
Недялко Йорданов
Милениум
рейтинг:
1%
3,00 лв.
Здравей, аз / лукс.
Недялко Йорданов
Труд
рейтинг:
1%
24,99 лв.