Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

По трънливия път на македонското освободително дело

Не е наличен
Българските правителства не изпълниха дълга си във връзка с договора за покровителство на малцинствата, който им даваше възможност за защита на поробените българи.
Даже и ако не би съществувал тоя договор, България трябваше да се застъпва за своите братя. Българските правителства не си дадоха труд да уредят и една сериозна защита на националната кауза в чужбина; не намериха средства за издаване вестници, поне в три-четири важни центрове в Европа, където се създава общественото мнение. Безгрижие прояви и българският парламент. Депутатската група от Петричкия окръг непрестанно Иван Михайлов настояваше да се вписва в отговорите на Тронното слово, че България се интересува за поробените българи и да се напомня за дадените в договора обещания. Освен отделни депутати, никоя партия не подкрепи това искане.
България, общо взето, остана глуха, като да не съществуваше. Не се подаваха срещу тези безчинства и варварства протести пред Великите сили, Обществото на народите и пред света. Македония можеше да бъде денационализирана, унищожена - историята щеше да отбележи пак само гробното мълчание на официална България.
След това пак български правителства продадоха на гърците черковно-училищните имоти, гробищата, самите черкви и училища, които принадлежаха на българската нация в Македония, в ония области, където се прилагаше изселването - за да станат невъзможни или атакуеми всякакви връзки и претенции на нашия народ спрямо земите, засегнати от конвенцията за това "доброволно" изселване.
Иван Михайлов

Това е жестоката и страшна българска действителност, показана изключително точно и с голяма мъка от легендарния водач на ВМРО Иван Михайлов през 1939 г., която действителност не се е променила и до днес. Неграмотни и продажни български правителства почти 90 г. престъпно премълчават и крият геноцида спрямо българския народ, като изобщо не се интересуват от съдбата и правата на българите в Сърбия, Гърция, Македония, Албания, Румъния, Молдова, Украйна и Русия, А е необходимо толкова малко. Както всеки българин всеотдайно обича нашата родина България, така всеотдайно трябва българските правителства да се борят за човешките правдини на всеки българин във всяка държава по света.
Никола Григоров


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:По трънливия път на македонското освободително дело
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Генерал Иван Колев - Добруджанският герой (комплект I и II част)
Цочо Билярски - предговор, съставителство и бележки
Анико
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Цар Фердинанд - циник, измамник, лъжец
Цочо Билярски - съставител и редактор Под общата редакция на Никола Григоров
Анико
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Отрязаната глава - Васил Чекаларов
Васил Иванов Съставител - Цочо Билярски
Анико
рейтинг:
1%
12,00 лв.
Даме Груев: Живот и дело - 1 и 2 част
Цочо Билярски - съставител
Анико
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Сталин и Македонският въпрос
Иван Михайлов
Орбел
рейтинг:
1%
10,00 лв.