Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Пир

Не е наличен
Аполодор, един от сподвижниците на Сократ, разказва пред пиршеството в дома на поета Агатон, когато той спечелил състезания в Атина. В разгара на пира гостите си организирали състезание за най-хубава реч за бог Ерос.

В първия етап от състезанието говорят Федър, Павзаний, Ериксимах, Аристофан и Агатон, според които Ерос като носител на всички тачени добродетели е най-важният помощник на хората, а любовта, която той персонифицира - най-голямото благо в живота им. Във втория Сократ, пресъздавайки свой разговор с пророчицата Диотима, твърди, че резултатът от действията на Ерос, който всъщност е между бог и смъртен, трябва да се разглежда не само като чисто щастие, а като по-сложно и променящо се благо. В третия етап се присъединява Алкивиад и произнася похвално слово не за Ерос, а за Сократ - обекта на своята любов, когото той представя къде сериозно, къде шеговито, с възгледите, изложени от Сократ и Диотима.
Диалогът „Пир", създаден в периода 385-378 г. пр. Хр., с право се смята за литературния шедьовър на Платон заради изразяването на истини по темата чрез редуването на разнообразни стилове, майсторски усложнената композиция и плавното преливане между всекидневно, реторическо и философско слово.


Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Пир
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • Доставката до книжарница Ciela Books & Music - Граф Игнатиев е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Държавата
Платон
Изток-Запад
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Парменид
Платон
Изток - Запад
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Пир
Платон
Изток - Запад
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Теетет - Платон
Платон
Нов български университет
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Софистът
Платон
Нов български университет
рейтинг:
1%
15,00 лв.