Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Пилат - Магда Сабо

„Иза остави лампата включена през нощта. Вещите в стаята, които не попадаха в жълтия кръг от светлина, едва личаха, от позлатената рамка на картината над леглото й се различаваше само долната част и нищо от картината. Но тя и така я виждаше, отвътре, в мислите си, чрез спомените си. Днес картината беше като разполовена, самотна. От едната й страна липсваше мелницата.
Иза заспа по-бързо от нея. Успя да я измами.“

В края на лабиринта душата намира любовта

„Пилат“ е експресивен, изпълнен с дълбочина и фин рисунък на човешката душа. Романът отваря темата за старостта, отварящ чекмеджетата на миналото, семейните тайни и натрупаните пластове самота.

В центъра на историята са Анна и нейната дъщеря Иза. Техните портрети са изключително живи и реални, тревогите им също. Интимният разказ за живота на двете жени отваря сърцата ни и ни отвежда сред онези тихи кътчета на съзнанието, където пазим способността да обичаме, да се грижим, да правим саможертва в името на семейството... или да изберем избавлението.

  • Оригинално заглавие: Pilátus (1963); Magda Szabó;
  • Превод: Нели Димова;
  • Корица: Дамян Дамянов.Книгата „Пилат“, излязла през 1963 г., не черпи от личните преживявания на Магда Сабо, не е и на историческа тематика. Централна роля в повествованието играе умната и модерна, разведена лекарка Иза Сьоч, която кара овдовялата си майка да се премести при нея в Будапеща. 70-годишната старица е прекарала значителна част от живота си в провинцията и сърцето й не бие с ритъма на столицата.

Откъсната от патриархалния свят и от обичайните си дейности, ще се справи ли тя със самотата? Или ще се вкопчи в спомена за неотдавна починалия си съпруг и сантименталните възгледи ще надделеят над рационалния комфорт? Това е територия, на която Магда Сабо е възможно най-добра: да проследява лутането на душата из лабиринтите, в които живеем, като следва нишката на най-спасителното чувство – любовта.

Романът на Магда Сабо е претворен в киното от Линда Домбровски и успява да завладее зрителите и критиката:

  • 2019 Пет награди от Международния филмов фестивал в Милано: за най-добър филм, режисура, кинематография, монтаж и женска роля (Илдико Хамори);
  • 2019 Две номинации от Международния филмов фестивал в Милано: за адаптиран сценарий и женска роля (Анна Дьорди).

 Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Пилат - Магда Сабо
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди и Еконт за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 4.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Магда Сабо -

Магда Сабо (1917–2007) е една от най-обичаните и превеждани унгарски писателки. Дебютира като поетеса. През 1949-а е удостоена с авторитетната литературна награда „Баумгартен“, но по политически причини отличието й е отнето, а самата писателка е уволнена и не може да публикува чак до 1958 година.

Семейните тайни, женските съдби, загадъчният емоционален свят в ежедневните взаимоотношения са постоянни мотиви в творбите й. Носител е на най-престижните унгарски литературни награди „Атила Йожеф“ (1959, 1972) и „Кошут“ (1978). През 2007 г. романът й „Улица „Каталин“ (1969) печели наградата „Севен“ за европейски роман, присъждана от десет независими френски книжарници.

Свързани продукти
Grammaire progressive du Francais - niveau intermediaire
Одил Тиевназ
Колибри
рейтинг:
1%
18,00 лв.
Самоличност
Милан Кундера
Колибри
рейтинг:
1%
14,00 лв.
Проклета въртележка
Филип Джиан
Колибри
рейтинг:
1%
10,00 лв.
Улица Каталин
Магда Сабо
Колибри
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Е-книга
Е-книга Пилат
Магда Сабо
Колибри
рейтинг:
1%
11,00 лв.