Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Патриархат

На 21 май излиза дългоочакваното второ издание на романа „Патриархат“ от Георги Мишев. Първото издание е пуснато в малък тираж през 2008 г. По романа е създаден сериал, който се излъчва през 2005 г. по БНТ. В него участват редица известни актьори, като Кръстьо Лафазанов, Димитър Рачков, Йоана Буковска, Христо Гърбов, Ваня Цветкова и др.


Още като юноша долових нарушеното природно равновесие дори в малкото селце, където бях се родил. Наскоро бе минала – като вълна цунами – червена армия и бе отнесла към града мъжете на селото. Край огнищата отново бяха останали самотните наши майки, баби, лели – клетите представителки на съвременния матриархат. От съчувствие към участта им написах по това време (1967 г.) едноименна книжка, като първа част на уравнението за въпросния дисбаланс. Във втората част трябваше да потърсим причините за злото, довело до сполетялата ни беда.

Но как да стане? Реалсоциализмът наричаше пещерен антикомунизъм и най-плахия опит да се говори истината. Трябваше да се дочака залезът му, да рухне Берлинската стена, за да се разбере, че бяхме живели в лъжа, в Марксовата утопия, която всъщност ни бе върнала в атавистични, пещерни времена...

Георги Мишев

 

За автора

Георги Мишев е български сценарист, писател и редактор. Автор е на близо 30 заглавия, сред които са книгите: „Осъмски разкази“, „Адамити“, „Добре облечени мъже“, „Произведено в провинцията“, „Отдалечаване“, „Дунав мост“, „Патриархат“ и др.

По негови сценарии са заснети филмите: „Преброяване на дивите зайци“ и „Вилна зона“ на режисьора Едуард Захариев, „Дами канят“ и „Самодивско хоро“ на режисьора Иван Андонов, „Не си отивай“, „Момчето си отива“, „Селянинът с колелото“, „Матриархат“ на режисьора Людмил Кирков и др.

Носител е на много признания и награди:

• Заслужил деятел на културата (1981)

• Специална награда на XV кинофестивал на българския игрален филм (1978)

• Награди от кинофестивали в Локарно, Карлови Вари, Москва и др.

• Националната награда за детска литература „Петко Р. Славейков“ (2003)

• Голямата награда за литература на Софийския университет (2006)

• На 27 април 2006 г. е удостоен със званието „Почетен гражданин на Ловеч“ – за принос в утвърждаване престижа на Ловеч в страната и чужбина.

• На 7 март 2014 г. получава Националната литературна награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“, връчвана от Община Пазарджик за цялостно литературно творчество и принос в областта на хумора и сатирата.

Георги Мишев Иванов е роден на 3 ноември 1935 г. в с. Йоглав, Ловешко. Завършва Техникума по ветеринарна медицина „Цанко Патарински“ в Ловеч и журналистика в Софийския университет.

В периода 1958–1967 г. е окръжен кореспондент на в. „Септемврийче“ в Ловеч и е член на литературен кръжок „Христо Кърпачев“. През 1966 г. е организатор и съставител на първия алманах на писателите в Ловеч, озаглавен „С дъх на люляк“.

Редактор в издателство „Народна младеж“ (1967–1970), редактор (1970) и сценарист (1973) в киностудия „Бояна“, София.

Автор на разкази, повести и романи за възрастни и деца. Неговите сценарии за игрални филми са влезли в златния фонд на българското кино.

Член на Съюза на българските писатели. Председател е на Обществения комитет за екологична защита на Русе от създаването му на 8 март 1988 г. Народен представител в VII Велико народно събрание (1990–1992).

Негов син е писателят хуморист Михаил Вешим.



Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Патриархат
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5,99 лв.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е 3,99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.
Свързани продукти
Мир на страха ни
Георги Мишев
Хермес
рейтинг:
1%
19,95 лв.
Вилна зона
Георги Мишев
Хермес
рейтинг:
1%
14,95 лв.
Матриархат
Георги Мишев
Хермес
рейтинг:
1%
14,95 лв.
Змейове и хали – оцветяване, рисуване, любопитни факти
Георги Мишев
БГ книга
рейтинг:
1%
4,99 лв.
Дунав мост
Георги Мишев
Хермес
рейтинг:
1%
17,95 лв.