Facebook Pixel
Количка 0
0,00 лв.

Отнемане на незаконно придобито имущество - Коментар по ЗПКОНПИ

  • Автор: Пеню Грозев
  • Дизайн на корицата: Фиделия Косева


Изминаха близо две десетилетия от създаването на законовата основа за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито по незаконен начин; първоначално – само от престъпна, по-късно – от всяка незаконна дейност. При приемането на сега действащия закон остана чувството, че то е прибързано, предрешено и направено в угода и под натиска на външни фактори, при огромен дефицит на време. Появиха се твърдения, че отделни разпоредби нарушават основни международноправни норми по правата на човека, включително основни нормативни актове на ЕС. Тъкмо обратното: по направеното от СГС преюдициално запитване, СЕС не сподели изразеното мнение, че законът нарушава принципа за справедливо разпределение на доказателствената тежест; не прие за правилно и твърдението, че гражданската конфискация противоречи на правото на ЕС.

До този момент липсват както цялостен коментар на закона, така и коментари на отделни негови части. Настоящата книга представлява опит за коментар на уредбата за отнемането на незаконно придобитото имущество, без да се спира на всяка разпоредба, а само на онези, които, по оценката на автора, имат основно значение за практиката. Коментирани са дискусионните моменти, някои неблагополучия в редакцията на определени норми, както и непрецизното стиковане и синхронизиране на нормативното регламентиране на сходни проблеми и отношения. Правят се препоръки за усъвършенстване на уредбата. Изложен е критичен преглед на съдебни решения, като са посочени само тези, които представляват задължителна съдебна практика или имат методическо значение, включително и разрешенията по принципните въпроси, постановени по отменения закон, които ще важат и в бъдеще.Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Отнемане на незаконно придобито имущество - Коментар по ЗПКОНПИ
Вашият рейтинг

Поръчките от Онлайн книжарница Ciela.com се доставят от Спиди, Еконт и BoxNow за България, и от Български пощи за чужбина.

  • За поръчки под 50 лв., стойността на доставката е фиксирана на 5.99 лв.
  • За поръчки на обща стойност над 50 лв. доставката е безплатна.
  • За поръчки с BOX NOW доставката е безплатна.
  • За чужбина доставката се изчислява според тарифите на Български пощи, и зависи от избраната държавата, броя, големината и теглото на поръчаните продукти. Крайната стойност се визуализира, преди завършване на поръчката.
  • За поръчка на правен софутер няма доставка. Получавате потребителско име и парола по предоставен имейл след потвърдено заплащане.

За Автора

Пеню Грозев -

Пеню Грозев последователно работи като младши съдия, следовател, преподавател по криминалистика, адвокат, а в периода 2014–2017 г. и като експерт в Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Автор е на редица лекции в областта на наказателното право: „Разследване на измами“, „Разследване на престъпления по транспорта“, „Изменение на обвинението“, „Гражданският ищец в наказателния процес“, „Документни престъпления“ и др. Съавтор е на учебник по криминалистика, в частта, разглеждаща разследването на безстопанственост. Негови статии, анализиращи използването на СРС, са публикувани в редица юридически списания и сайтове. Автор на книгата „Специални разузнавателни средства. Незаконосъобразно използване и прилагане“ (2017) и съавтор на книгата „Българската корупция“ (2018).

Свързани продукти
Зима в рая
Елин Хилдебранд
Сиела
рейтинг:
100%
17,90 лв.
Силата на мита
Джоузеф Камбъл
Сиела
рейтинг:
1%
25,00 лв.
Майките
Теодора Димова
СИЕЛА
рейтинг:
1%
15,00 лв.
Убийте Скитник - Българската и британската държавна политика по случая Георги Марков
Христо Христов
Сиела
рейтинг:
1%
30,00 лв.
Не дразнете калинката зад гишето
Пеню Грозев
Сиела
рейтинг:
1%
17,00 лв.